пʼятниця, 26 лютого 2021 12:20

Почали судити письменника

Почали судити письменника
Іван Франко зображений на фото 1875 року Джерело: wikipedia

Суд над Іваном Франком розпочався у Львові 26 лютого 1878 року. Письменника арештували влітку 1877-го "за просування своїх поглядів у часописах та зв'язки з соціалістами".

Навчаючись у Львівському університеті, Франко дописував до журналу "Друг" та захопився ідеями соціалізму. Отримував листи від відомого емігранта з Наддніпрянщини Михайла Драгоманова. Поліцейським вдалося перехопити листування в польського емігранта Михайла Котурніцького, і воно здалося підозрілим. Чули вони й різні наклепи та доноси на Франка та врешті звинуватили його в участі в таємному міжнародному соціалістичному товаристві. Таке ж звинувачення отримали члени редакції "Друга", зокрема і Михайло Павлик.

Франка запроторили до Львівської тюрми майже на 7 місяців. У цей час проводили слідство, займалися обшукати у його помешканні, але знайшли там лише літературу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб усе було так, як при Франку" - музейниця розповіла, як облаштовували дім письменника

На 1-й допит викликали в січні 1878 року. Він підтвердив, що є прихильником соціалістичних ідей, хоче боротися за соціальну справедливість, на благо трудящих та щоб зняти кайдани з українського народу. Сильно критикував польську шляхту та її ставлення до людей.

На суді Франка визнали винним. Засудили ще до 9 місяців в'язниці та призначили 5 гульденів штрафу. Заборонили читати й писати. Спочатку посадили в камеру для одинаків, а потім переводили в інші, у яких бувало до 18 осіб. Франко порівнював це із тортурами.

Його звільнили в жовтні 1878-го. Тоді ж одразу звернувся з проханням повернути книжки, вилучені слідчими. Серед них були твори російських народників і "Капітал" Карла Маркса. Але йому відмовили. Також Франка виключили з товариства "Просвіта" і заборонили приходити в товариство "Руська Бесіда".

Вдруге Франка арештують 1880 року "за порушення паспортного режиму".

Письменника Михайла Павлика арештували у Львові 18 червня 1877-го. Отримав 3 місяці в'язниці за приналежність до таємного соціалістичного товариства.

Павлик був активним учасником українофільських гуртків у Західній Україні, що перебувала в складі Австро-Угорської імперії. Разом з Іваном Франком редагував літературний часопис "Друг".

Павлик і Франко добилися зміни мови видання зі штучного "язичія" на живу українську. "Язичіє" поєднувало народну мову з церковно-літературною та було незрозумілим для більшості українців, натомість популярним серед галицьких москвофілів. Павлик активно перекладав українською іноземні твори з народними сюжетами, що сприяло відродженню української національної свідомості.

Зараз ви читаєте новину «Почали судити письменника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути