Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 10:26

Почали видавати український тижневик у Празі

Почали видавати український тижневик у Празі
Український громадський комітет всебічно допомагав українським емігрантам у Чехословаччині. Фото: zn.ua

Перший номер газети "Громадський вісник" вийшов у Празі 23 вересня 1921 року. Двотижневик став друкованим органом Українського громадського комітету в Чехословаччині.

Організація постала влітку 1921 року зусиллями громадського діяча та колишнього члена Центральної Ради Микити Шаповала. Він мав добрі зв'язки з чехословацьким урядом і отримав від нього фінансування.

Комітет надавав допомогу українським емігрантам і біженцям, організовував наукові заходи, концерти, виставки, підтримував українські культурні заклади. Відкривав і освітні установи й організації - Українську господарську академію в Подєбрадах і Український педагогічний інститут ім. Михайла Драгоманова у Празі. Видавав підручники й посібники для студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше відомих українських емігрантів поховано у Франції

У "Громадському віснику" писали про діяльність Українського громадського комітету, стан української еміграції в Чехословаччині та Польщі. Розміщували оголошення щодо допомоги біженцям у забезпеченні одягом, їжею, житлом, роботою. Писали й новини з радянської України, а пізніше з СРСР. Незабаром на зміну віснику прийшов журнал "Нова Україна".

Загалом у Чехословаччині видавали близько 100 часописів, які сприяли нормалізації життя українських емігрантів поза батьківщиною та ширили Європою відомості про Україну і її становище під більшовиками.

Під ідеєю соборності України 30 липня 1920 року відбувся перший з'їзд підпільної Української військової організації у Празі. Її очолив командир Січових стрільців полковник Євген Коновалець. На першому з'їзді ухвалили постанови та завдання УВО. Вони мали на меті усунення різниці між придніпрянцями та галичанами, а також здобуття незалежності всіх українських земель.

Зараз ви читаєте новину «Почали видавати український тижневик у Празі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути