четвер, 13 червня 2013 18:05

На Вінничині майже в кожному селі є мінімум 2-3 металодетектори

Автор: Фото: prostir.museum
 

На кожен населений пункт області припадає по 2-3 металодектори. Такі дані оприлюднив Михайло Потупчик, завідуючий сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА, під час круглого столу на тему "Обговорення проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії нелегальним розкопкам та обмеження цивільного обігу археологічних предметів", що відбувся у Верховній Раді України 11 червня 2013 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди ходять, як пошесть по полях і збирають весь метал" - українці самі руйнують власну історію

"Ще 10 років тому на території Вінницької області такої проблеми як "чорна археологія" майже не існувало. Були поодинокі випадки, проте, то були не "наші", а "зальотні". Металодетектори – то була якась диковинка. Зараз, на нинішній момент, "чорна археологія" набула епідемічного характеру. Якщо раніше були спроби пограбування курганів і вони були поодинокі та досить наївні, то тепер чітко видно, що використовується пошукова техніка. Адже виходять чітко на поховання і ні на міліметр в сторону. І таких випадків навіть не десятки, а  сотні. Якщо раніше метало детектор коштував до 1000 доларів, то тепер у Вінниці на базарі металодетектор кустарного виробництва можна купити буквально за 300. В кожному селі, повірте мені, яке нараховує понад 300 жителів, є як мінімум 2-3 металодетектори. Крім "чорної археології", є ще й так звана "військова археологія". Тому необхідно обов'язково ліцензування використання металодетекторів. Це не панацея, але з проблемою необхідно щось робити. Тому я вважаю, що необхідно підтримати цей законопроект – він конче необхідний для збереження нашої культурної спадщини".

Зараз ви читаєте новину «На Вінничині майже в кожному селі є мінімум 2-3 металодетектори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути