вівторок, 05 лютого 2013 17:07

На Соловках знайшли найдавнішу стоянку первісної людини

Автор: Фото: starozhytnosti.org.ua
 

Археологи виявили на Соловках стоянку первісної людини, датовану серединою 6 тисячоліття до нашої ери, повідомляє ІТАР-ТАСС. Це приблизно на 1200 років старше найдавнішого поселення з відкритих раніше на островах Білого моря, повідомив заступник директора з наукової роботи Соловецького державного історико-архітектурного і природного музею-заповідника, археолог Олександр Мартинов.

За його словами, проведені в минулому польовому сезоні розкопки на Соловецьких островах у Білому морі дали важливий науковий матеріал. "Ми знайшли короткочасну стоянку первісних людей і виявили в розкопі близько 250 артефактів - кам'яних знарядь (скребків, ударних знарядь, відбійників, якими розщеплювали кварц), а також заготовок виробів і відходів виробництва, - розповів учений. - Радіовуглецевий аналіз проби вугілля з культурного шару показав вік стоянки - приблизно 7 тисяч 600 плюс-мінус 70 років тому". До цього найдавніша стоянка на Соловках датувалася часом - 6 тисяч 460 років тому з похибкою в 200 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Соловках панує матріархат. За кермом усюди жінки

Всього, за даними Мартинова, за три десятиліття розкопок на Соловках було відкрито 60 первісних стоянок, а в фонди музею передано понад 35 тисяч знахідок. "Можна тільки припускати, чим приваблювали первісних мандрівників Соловки - невеликі клаптики суші в холодному море. Я знаходжу цьому одне пояснення - людська допитливість", - вважає дослідник.

Соловецький архіпелаг, розташований в Білому морі поблизу берегів Карелії і архангельського Помор'я, включає близько 100 островів. Славу Соловкам приніс заснований на островах в середині 15 століття православний монастир. Після революції в 1920-х - 1930-х роках тут розташовувався сумно відомий Соловецький табір особливого призначення для політичних і кримінальних в'язнів.

Для збереження унікального комплексу пам'яток історії та культури і природних ландшафтів Соловецьких островів в 1967 році був створений Соловецький державний історико-архітектурний і природний музей-заповідник. На території музею знаходяться більше 400 пам'яток історії та культури федерального значення.

Найважливіше місце в архітектурному комплексі островів, безсумнівно, належить спорудам Спасо-Преображенського ставропігійного Соловецького чоловічого монастиря, який відновив свою діяльність у жовтні 1990 року. У 1992 році Соловецький історико-культурний комплекс був занесений до Списку пам'яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «На Соловках знайшли найдавнішу стоянку первісної людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути