вівторок, 20 листопада 2012 14:51

На конференції у столиці говорили про "анатомію Києва"

Робота міжнародної конференції "Місто вчора, сьогодні, завтра: пам'ять в урбаністичному просторі" розпочалася 19 грудня із презентації першого числа збірки "Урбаністичні студії" під назвою "Анатомія міста: Київ".

Нове видання складається із чотирьох розділів: "Місто", "Район", "Площа" та "Вулиця", особливості яких по черзі представили редактори.

Історик Богдан Шумилович (Львівська академія мистецтв) зазначив, що міста були прищем, непотребом на тлі держави. Феодали в містах не жили, для них це були скупчення ремісників. Місто лише у 19 столітті набуває іншого значення. В Україні "місто й надалі є на маргінесі. Держава мислить в категоріях виробництва: заводи, фабрики. Потужність є там, де є певні активи. Місто - це не завжди капітал, як от Андріївський узвіз, який ще треба перетворити в капітал".

Андрій Макаренко (Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні) зазначив, що це видання – спроба осмислити місто крізь призму трансформацій, соціальних та політичних контекстів: "Ці моменти не на поверхні, тому дивимося на Київ з точки зору концентрованої матриці як місто розвивалося у межах постсоціалістичного світу". Для порівняння представлено також досвід Будапешту авторства Джудіт Боднар, який буде цікавим і для Києва.

Перехід від сприймання міста в межах чуже-рідне, встановлення нових функцій для спальних районів, як визначається центр міста та де є його межа, як сучасний Виноградар – місце, запрограмоване свого часу під певні функції, використовується зараз, – ці та інші питання лежать в основі розділу "Район", відзначила редакторка Анна Хвиль ( Громадська ініціатива "Право на місто").

Розділ "Площа" зосереджений на Контрактової площі, "мабуть єдиній площі в Києві, яка має і історичне значення, як, власне, міської площі, і, яку можна, якщо йдеться про реставрацію, відновлювати, користуючись ідеєю загальної європейської площі" - сказала Світлана Шліпченко (Національний університет "Києво-Могилянська академія").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа у Києві була ще сто років тому - києвознавець

"На жаль, наші архітектори так не працюють" - зауважила Світала Шліпченко про розроблений план реконструкції Контрактової площі Творчою архітектурною майстернею „Юрій Лосицький" та КМДА, заснований на підході згори-вниз. Натомість її робоча група, результати роботи якої представлено у збірнику, підійшла до завдання знизу-вгору, аби побачити як можна проектувати в інший спосіб - крізь поєднання таких складових як дослідження-аналіз-концепція-план згідно із поглядами градобудівничого Патріка Гедеса. Свої ідеї він висловив ще 1915 року.

"Вулиця" - найменший розділ. Це свого роду ілюстрована хроніка Андріївського Узвозу з розгорнутим коментарем. На думку Владислави Осьмак, "попередня реконструкція узвозу 30 років тому уже стала частиною міської легенди". А науковцям важливо мати доступ до документу, яким може бути ця хроніка.

Ігор Тищенко (Києво-Могилянська академія) відзначив, що нижньою межею цієї хроніки є 2006 рік, коли вперше прозвучали ідеї нової реставрації Андріївського з уст чиновників Подільської районної адміністрації і перших акцій протесту. Основу хроніки складають події останніх двох років, коли вже можна говорити про консолідацію та утворення певної спільноти з відстоювання узвозу.

Друковану версію видання буде представлено попередньо 18 грудня у "Циферблаті".

Організатор конференції – Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.?

Зараз ви читаєте новину «На конференції у столиці говорили про "анатомію Києва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути