неділя, 28 липня 2019 08:21

На філософському факультеті почали готувати математиків

На філософському факультеті почали готувати математиків
Імператорськй університет назвали іменем хрестителя Русі – святого Володимира. Фото: hmarochos.kiev.ua

У Києві 28 липня 1834 року урочисто відкрили університет. Заклад назвали іменем хрестителя Русі – святого Володимира. У Києво-Печерській лаврі відбулася божественна літургія, після чого гості вирушили на офіційну частину в орендований будинок на Печерську.

Ідея заснування університету в Києві виникла у влади Російської імперії ще на початку XIX ст., але втілювати в життя плани створення університету влада розпочала лише 1833 року. На початках Київський університет мав тільки філософський факультет, на якому було два відділення: історико-філологічне та фізико-­математичне. Першим ректором став Михайло Максимович – уродженець Полтавщини.

Навчання розпочалося 9 вересня 1834-го. Із 20 професорів і 68 студентів більшість становили поляки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші підприємця витратили на новий ринок у Києві

З Кременця до Києва було перевезли майже 35 тисяч книг, нумізматичний та зоологічний кабінети, колекцію мінералів, оснащення для астрономічної та фізичної лабораторій, колекцію картин, гравюр та скульптур для кабінету образотворчого мистецтва, рослини з ботанічного саду.

В 1840 році до уныверситету перевели Віленську медико-хірургічну академію разом з матеріально-технічною базою, бібліотекою та більшою частиною викладачів. 23 квітня 1919 року його назву змінили на Київський університет, а у березні 1939-го присвоїли ім'я Тараса Шевченка.

У Києві 16 липня 1912-го урочисто відкрили Бессарабський критий ринок. Збудували його за гроші цукрового магната Лазаря Бродського.

Зараз ви читаєте новину «На філософському факультеті почали готувати математиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути