неділя, 23 червня 2019 08:20

Музичний інструмент розорив винахідника

Музичний інструмент розорив винахідника
Клаус Долдінгер грає на саксофоні

Бельгійський музичний майстер 32-річний Адольф Сакс 23 червня 1846 року отримав патент на "систему духових інструментів, що називаються саксофонами", до якої входило вісім різновидів цього саксофона.

Майстер в Парижі відкрив фабрику духових інструментів, з латуні створив створив стовбур інструмента з муншдуком. Звук видобувався за допомогою клапанів. Саксофон ввели до складу європейських військових оркестрів .

Саксофон був вперше продемонстрований Адольфом Саксом на виставці в Брюселі. Початково автор називав свій винахід "мундштучним офіклеїдом" — Сакс намагався усунути інтонаційні розбіжності між дерев'яними і мідними інструментами духових оркестрів.

Нововведення Сакса полягало головним чином у заміні чашоподібного мундштука одинарною тростиною, а також у вдосконаленні системи клапанів за принципом німецького флейтиста Теобальда Бема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арехеолог знайшов золоту прикрасу йдучи в туалет

Наприкінці XIX ст. в США зародився новий музичний стиль – джаз, і саксофон майже відразу став одним із головних його інструментів. Сакс не тільки удосконалював вже відомі духові інструменти, але й зайнявся конструюванням нових інструментів роте Адольфа Сакса постійно переслідували недобросовісні конкуренти, які звинувачували Сакса у плагіаті. Постійні судові витрати розорили Сакса, його фірма з виробництва музичних інструментів збанкрутувала.

У кургані Товста Могила біля теперішнього міста Покров на Дніпропетровщині археолог Борис Мозолевський 21 червня 1971 року знайшов скіфську пектораль - нагрудну прикрасу скіфського царя IV ст. до н.е. Її вага 1148 грам, розмір - 30,6 см у діаметрі, виконана із золота 958 проби.

Зараз ви читаєте новину «Музичний інструмент розорив винахідника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути