Ексклюзиви
вівторок, 01 червня 2021 12:57

Музей Голодомору встановив рекорд

Музей Голодомору встановив рекорд
Будівництво ІІ черги Національного музею Голодомору-геноциду розпочали 2017 року і закінчать 2023-го. Фото: holodomormuseum.org.ua

У Музеї Голодомору в Києві створили аудіогід 33 мовами світу. Це рекорд України.

Міжнародний проєкт "Аудіогід для кожного" Національний музей Голодомору-геноциду запустив у липні 2019-го. Передбачав переклад тексту оглядової екскурсії 33 мовами світу для розміщення інформації на аудіогідах.

"У Музеї доступна аудіоекскурсія 33 мовами – це чи не найбільша варіація мов з-поміж усіх музеїв світу. Протягом 1,5 року музейники разом із волонтерами, громадськими організаціями та посольствами займалися створенням, перекладом та начитуванням оглядової аудіоекскурсії та підписів до експонатів. Масштаби проєкту вражають: над аудіогідами працювали 20 організацій та 135 людей. Записали 170 годин аудіо", – йдеться в повідомленні пресслужби музею.

Аудіоекскурсія представлена такими мовами: англійська, хорватська, російська, французька, латиська, норвезька, італійська, польська, чеська, арабська, турецька, японська, іспанська, португальська, румунська, шведська, литовська, іврит, китайська (путунхуа), суахілі, гінді, вірменська, болгарська, білоруська, грецька, казахська, перська, в'єтнамська, угорська, корейська, українська, азербайджанська, кримськотатарська.

Нагородження музею дипломом рекордсмена відбудеться 2 червня о 12:00 у Залі пам'яті Музею - вул. Лаврська, 3.

У дійстві візьмуть участь генеральна директорка Музею Голодомору Олеся Стасюк, експерт Національного реєстру рекордів України Марк Орловський, доценти кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу Оксана Конончук, кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно‑Східної Азії Кім Сук Вон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили поховання жертв Голодомору

Через відео до події приєднаються волонтери проєкту з різних країн світу: Махмуді Німа (Іран), Ян Навратіл (Чехія), Гульназ Десупова (Казахстан), представники української діаспори в Німеччині, Марина Дмитришин (Греція), Сальваторе Мацца (Італія).

Музей Голодомору – єдиний у світі музей, що розповідає про геноцид українців.

"Національний реєстр рекордів" – проєкт у сфері реєстрації та популяризації українських та світових досягнень в Україні. Заснований 10 жовтня 1989 року.

Американський штат Техас на місцевому законодавчому рівні визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу та визначив листопад 2021 року місяцем пам'яті про жертв цієї трагедії.

Про це йдеться в тексті Резолюції №253 Палати представників штату Техас, оприлюдненій на офіційному сайті законодавчого органу.

Зараз ви читаєте новину «Музей Голодомору встановив рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути