субота, 24 листопада 2018 08:21

Моряки натрапили на уламок континенту

Моряки натрапили на уламок континенту
Затока Вбивць (Голден-Бей), малюнок Ісака Гільземанса

Голландський мореплавець Абель Тасман відкрив 24 листопада 1642 року великий острів біля узбережжя материка ААвстралія. Пізніше назвали його ім'ям – Тасманія.

Тасманія – фактично - уламок Австралії, який відокремлений від неї протокою завширшки 224 км. За розмірами вона трохи більша острова Цейлон. Майже в центрі острова лежить озеро Грейт-Лейк.

У 1642 році генерал-губернатор Голландської Індії вирішив встановити, чи є Австралія частиною Південного материка а також знайти нову дорогу з Яви в Європу. Ван Дімен знайшов молодого капітана Абеля Тасмана, який завоював собі славу прекрасного знавця моря. Командуючи двома кораблями, що вийшли з Батавії (Джакарта), Тасман обігнув австралійський материк і побачив землю. Високі гори підносились на ній, а на горах ріс глухий, темний ліс. Пейзаж був невимовно дикий, але захоплюючий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моряк відкрив новий острів і помер на ньому

Кораблі йшли уздовж берега і, нарешті, натрапили на зручну, спокійну бухту. Команда Тасмана перелякалася, коли побачила на піску відбиток кігтів, який їм здався слідом якоїсь велетенської тварини. Це був слід сумчастого вовка або сумчастого чорта - тварини Тасманії. Через кілька днів моряки попливли в зворотню подорож.

Тасман вважав відкриту ним землю південним кінцем Австралії. Після відкриття всторія острова змінилася - корінне населення острова винищене англійцями-колоністами, які у 1803 році прибули з Сіднею до Тасманії. У 1830 році уряд Тасманії вирішив за один раз переловити всіх тасманійців і переселити їх на один з півостровів Тасманії. Зусиллями англійського уряду за 4 роки острів було "очищено" від корінних жителів.

У 1835 році останні 310 чоловік були привезені на острів Фліндерс (у Бассовій протоці), де англійці поселили їх у заболоченій долині. Тасманійці на місці заслання вимирали надзвичайно швидко. Щоб врятувати цю жменьку людей, їх перевезли знову на батьківщину і поселили в околицях Хобарта. Але і цей захід не допоміг. У 1848 році залишилось тільки 13 чоловіків, 22 жінки, 5 хлопчиків і 5 дівчаток. У 1876 році померла остання 76-річна тасманійка Лалла Рок.

Данець Вітус Беринг 20 серпня 1741 року відкрив і наніс на карту "континентальний" Північної Америки - Аляску. У першу Камчатську експедицію Беринга спорядив російський імператор Петро І. Вирушив з Петербурга на Далекий Схід у січні 1725 року.

Зараз ви читаєте новину «Моряки натрапили на уламок континенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути