четвер, 30 травня 2013 14:54

Монумент "Жидівському куреню" УГА встановлять у Тернополі

Автор: Фото: doba.te.ua
  Після бойових дій за Збруч із польськими військами проти більшовиків у 1919-му році жидівський курінь через епідемію тифу втратив дві третини особового складу, після чого був розформований, вцілілі воїни емігрували до Палестин
Після бойових дій за Збруч із польськими військами проти більшовиків у 1919-му році жидівський курінь через епідемію тифу втратив дві третини особового складу, після чого був розформований, вцілілі воїни емігрували до Палестин

Завершився перший етап у реалізації ідеї встановлення в місті Тернополі пам'ятника сформованому в червні 1919 року з жидівської (Jewish) міліції Тернополя "Жидівському пробоєвому куреню", – самостійному оперативному військовому підрозділу 1-го корпусу Української Галицької Армії.

Голова оргкомітету, член ВО "Тризуб" ім. С.Бандери Іван Сута отримав "Висновок про можливість встановлення пам'ятника бійцям "Жидівського Пробойового Куреня" в м. Тернопіль на розі бульвару Тараса Шевченка та вул. Князя Острозького (біля приміщення Тернопільської обласної філармонії)", підписаний Начальником управління культури Тернопільської ОДА п. Григорієм Шергеєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Німці в українській армії були добрими політруками"

За його словами, зведення пам'ятника має дати поштовх для подальших наукових досліджень.

"Зокрема, дуже цікавить доля тих членів куреня, яким вдалося дістатися до Одеси, а звідти - до Палестини. Там вони створили перші відділи єврейської самооборони Хагана. Тож це питання комплексне, і робота науковців має охоплювати не лише діяльність куреня у час громадянської війні", - розповів Сута у коментарі Gazeta.ua.

Він додав, що чимало командирів  у курені становили українські старшини. Раніше у прес-службі ВО "Тризуб" повідомляли, що монумент "Жидівському куреню" покаже світові, що українці не є антисемітами та дружньо ставляться до інших націй.

Автор: Фото: doba.te.ua
  Командир Соломон Ляйнберг, повернувся в Галичину, а в 1920-му році був замучений у тернопільській місцевій в’язниці
Командир Соломон Ляйнберг, повернувся в Галичину, а в 1920-му році був замучений у тернопільській місцевій в’язниці

У висновку про спорудження пам'ятника зазначено: "Жидівський Курінь" Української Галицької армії – самостійний оперативний військовий підрозділ 1-го корпусу Української Галицької Армії. Сформований у червні 1919 року під час Чортківської офензиви з єврейської міліції Тернополя.

Курінь складався з 4-ох стрілецьких (по 200-220 вояків) і скорострільної (8 кулеметів) сотень та з 3-ох чет (кінноти, саперної, зв'язку). Командир – поручник австрійської армії Соломон Ляйнберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не вірю, що українські селяни самі взяли сокири й пішли на польські села" - Ґжеґож Мотика

Місце дислокації та вишколу – с. Остап'є (нині Підволочиського району Тернопільської області). Курінь отримав назву "пробойового", тобто "ударного", що свідчило про його бойові властивості та залучення до найважливіших бойових дій. З 14 липня Жидівський Пробойовий Курінь брав участь у бойових діях з польськими військами на лінії сіл Максимівна – Романове Село – Жеребки – Колодіївка (Тернопільська область), прикривав відхід частин 1-го корпусу за Збруч у районі Скалата, Гримайлова та Гусятина.

На Наддніпрянщині Курінь відзначився в боях із московсько-більшовицькими військами під містами Проскурів (нині м. Хмельницький), Вінниця, Фастів, Бердичів.

Внаслідок бойових дій та епідемії тифу і дизентерії курінь втратив дві третини особового складу. Начальна команда УГА його розформувала, вцілілих вояків перевели в інші частини. Частина людей дісталась до м. Одеси, звідки разом з членами місцевої єврейської бойової дружини емігрувала до Палестини.

Враховуючи вклад Жидівського куреня в історію УГА, не заперечуємо можливості встановлення пам'ятника в м. Тернополі".

Автор: Фото: banderivets.org.ua
 

Щодо зазначення відповідних джерел фінансування, то, після остаточних розрахунків фінансово-економічного обґрунтування вартості спорудження пам'ятника, – планується відкрити спеціальний Фонд для пожертвувань від громадських організацій, підприємств, фондів, приватних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одним вибухом, чекісти знищили Коновальця і розкололи ОУН

На адресу Оргкомітету прийшли перші ескізні проекти пам'ятника митця із Києва, скульптора п. Андрія Вілюри, розроблені разом з творчим колективом викладачів Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука.

Іван Сута повідомив, що проект монумента планують обрати восени.

Зараз ви читаєте новину «Монумент "Жидівському куреню" УГА встановлять у Тернополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути