Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2020 12:37

Митрополит розкритикував владу

Митрополит розкритикував владу
Андрей Шептицький закликав народ не приймати радянського безбожництва. Фото: iprosvita.com

Предстоятель греко-католицької церкви Андрей Шептицький видав пастирське послання до народу "Про безбожництво" 1 квітня 1940-го. Тоді Західна Україна перебувала під владою СРСР, що проголосив себе атеїстичною державою. Влада застосовувала щодо вірян жорстокі репресії, однак не ризикувала відкрито знищувати одну з найсильніших інституцій Західної України.

"Ще гірші є такі безбожники, що знають, що Бог є, а з ненависти до Нього і до людей хотіли би Бога знищити, хотіли би йому шкодити, та коли б могли, то й з Престола Його скинути. Коли між безбожниками є люди, яким Бог дав спосібности й розум, то стративши Божу ласку і совість, стаються лютими ворогами і просто слугами проклятого діявола. Бо ж мусять вони бачити, що коли би дійсно Бога не було, то не треба би було вічно про те говорити і нищити поняття Бога у людських душах. Як чого нема, то як же про це можна й говорити?

А якщо Бог є тільки видумкою, про яку в казках оповідають, то хто ж розумний буде боротися з казками чи видумками?! Може, немає яснішого і певнішого доказу на існування Бога, як саме та ненависть діявола та злих людей супроти Нього. Вони є також свого роду свідками на те, що Бог є паном Неба і Землі, що всьо сотворив, що всім промишляє, що нам дає спасіння. Коли бачите дим, всі ви, безбожники, говорите: "Десь горить!" Коли бачите пшеницю чи бараболю, кажете: "Хтось засадив бараболю чи посіяв пшеницю". А про всі дерева кажете, що вони припадково сталися", - йшлося в посланні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На соборі скасували Українську греко-католицьку церкву

Документ офіційно зачитували у храмах та публікували у церковній пресі. Предстоятель усвідомлював небезпеку його публікації, але хотів, щоб послання дійшло до нової влади, якої владика зовсім не боявся.

Графа Льва Шептицького розстріляли агенти НКВС 27 вересня 1939-го в Прилбичах Львівської області. Разом із ним вбили дружину Ядвігу та решту членів родини зі слугами - 13 осіб. Лев був братом митрополита української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. Подія відбулася, коли СРСР активно захоплював землі Галичини та допомагав III Рейху розгромити Польщу, а з нею й активне українство.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит розкритикував владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути