пʼятниця, 08 березня 2019 08:21

Місто захистили від виверження вулкану дамбою

Місто захистили від виверження вулкану дамбою
Виверження вулкану Етна на острові Сицилія. Фото: РІА

Найбільш руйнівне виверження вулкану Етна сталося на острові Сицилія 8 березня 1669 року. Активність вулкану тривала майже три місяці. Загинуло понад 20 тисяч сицилійців, повністю знищені півсотні міст.

Вулкан Етна— найвища гора Італії, розташований південніше від Альп. В горі – до півтисячі вулканічних кратерів, кожні три місяці один з них викидає потоки лави. Після виверження руйнується одне з селищ, розташованих поруч із вулканом.

Кульмінаційний вибух стався на світанку 11 березня. Призвів до утворення гігантської тріщини довжиною 19 кілометрів і шириною близько двох метрів, яка прокреслила схил гори. Із шести кратерів почав виходити дим і розліталося біле розпечене каміння. Сьомий кратер став джерелом великого лавового потоку - головної причини загибелі людей. Під впливом землетрусів він вивергав отруйні пари і хмари попелу, язики полум'я і потоки розпечених уламків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плями на Юпітері і вдосконалення оптики - про що писав найдавніший журнал

Лава, яка стікала в море, змінила рельєф узбережжя острова. Замок Урсино стояв біля самого моря, виявився майже за 3 кілометри від води. Лава заповнила рови навколо замку але не пошкодила стін. Річки розплавленої лави накрили 50 міст, включаючи П'єтро, Кампоротондо, Маскаль і Мистербьянко.

Півсотні чоловіків на чолі з Паппалардо вдягають мокрі волові шкури, які захищають від високої температури. З собою беруть залізні кілки і лопати. Піднялися на гору і копають рови і насипають каміння для дамби. Так хочуть відвести потік лави від Катанії в інший бік. Група сміливців пробиває отвір в дамбі вище рівня міста, і розплавлена лава прямує через цей пролом, сповільнюючи рух головного потоку.

Але відведений потік прямує прямо до села Патерно, що в 17 кілометрах на північний захід від Катанії. Півтисячі тамтешніх міщан кинулися руйнувати дамбу Паппалардо. Лавовий потік відновив спуск прямо до міста. Вогняна річка з жахливим ревом розтікається по вулицях. З 20 000 чоловік, що населяли Катанію, врятувалися лише три тисячі. Немічні, старі і діти загинули у паніці при втечі. Багато людей задихнулися від гарячих випарів і попелу. Виверження тривало 122 дні. З кратерів витекло близько 950 млн. куб. лави.

Лондонське королівське товариство 6 березня 1665 року видало перший у світі журнал для науковців — Philosophical Transactions of the Royal Society. Він виходить дотепер. Слово "філософський" в назві означає натурфілософію, якою в той час називали природничі науки.

Зараз ви читаєте новину «Місто захистили від виверження вулкану дамбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути