Ексклюзиви
вівторок, 24 вересня 2019 10:03

Міністр звернувся до духовенства

Міністр звернувся до духовенства
Після Другої світової війни Іван Огієнко емігрував до Канади. Там обраний першоієрархом Української греко-православної церкви Фото: facebook

Міністр ісповідань УНР Іван Огієнко звернувся до єпископів 24 вересня 1919-го. Закликав, щоб Євангеліє читалося українською.

Чоловік завжди активно виступав за незалежність української церкви від російської. Ще 1918-го на Всеукраїнському церковному соборі аргументовано довів її право на самостійне існування.

За Директорії УНР очолив Міністерство культів, яке перейменував на Міністерство ісповідань. Окрім читання Євангеліє українською, сформував низку окремих вимог до священиків. Тепер українською мали виголошуватись і проповіді, і служби Божі. Духовним відомством мали опікуватись лише ті особи, які володіли мовою. В іншому випадку позбавлялись посад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували невідоме листування наступника Петлюри

Огієнко заснував успішні курси української для духовенства у Кам'янці-Подільському. Першим склав список святих українського походження. Але найбільшим його досягненням є власний переклад Біблії з давньоєврейської. Над ним працював півжиття. Книга вийшла у Лондоні 1962-го на 1529 сторінках. Саме його переклад є канонічно визнаним.

Історик Лідія Гайдар оприлюднила фотографію грамоти Константинопольського собору про заснування Московського патріархату у травні 1590-го. Графологічні дослідження показали, що значна частина підписів ієрархів на цьому документі підроблена. Із 105 підписів учасників Собору не менше 70 виявилися фальшивими.

Зараз ви читаєте новину «Міністр звернувся до духовенства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути