Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2018 12:25

Міністр заборонив видавати підручники українською мовою

Міністр заборонив видавати підручники українською мовою
Міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв обмежив друк книжок українською мовою. Фото: day.kyiv.ua

30 липня 1836 року міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв видав циркуляр про заборону публікації книг українською мовою.

Відставний інспектор Ніжинського ліцею Пилип Морачевський переклав українською мовою Євангеліє та надіслав рукопис до цензурного комітету. Анонімні представники київського духовенства виступили проти друку Біблії українською та звернулися до Третього відділу політичної поліції, який займався переслідуванням неблагонадійних підданих.

"Добившись же перекладу на малоросійське наріччя Святого Письма, прихильники малоросійської партії досягнуть, так би мовити, визнання самостійності малоросійської мови, і тоді, звичайно, на цьому не зупиняться і, спираючись на окремішність мови, стануть заявляти претензії на автономію Малоросії", - йшлось у анонімному повідомленні.

Валуєв отримав наказ від царя Олександра ІІ розібратися з "українським питанням". Голова київського цензурного комітету Орест Новицький у листі до міністра заявив, що українську мову вигадують поляки і що простим людям буде приємніше читати книги на "общерусском". Чиновник сказав, що української мови нема і бути не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили ввозити українські книги з-за кордону

Валуєв видав цензурному відділу розпорядження, яке дозволяло друк українською мовою лише художніх книжок. Друк релігійної літератури та підручників він заборонив.

"Надати розпорядження цензурному відомству, щоб до друку дозволялись тільки такі твори цією мовою, які належать до галузі красного письменства; пропуск же книг малоросійською мовою як духовного змісту, так навчальних і взагалі призначених для початкового читання народу, припинити", - йшлось в циркулярі.

Першу заборону книгодрукування українською мовою було видано Петром І ще 1709 року. Його наступники періодично оголошували обмеження щодо вживання української мови.

Останнім знаковим обмеженням українського життя в імперії стане циркуляр Петра Столипіна від 1910 року. Цим документом урядовець забороняв діяльність "малоросійських" організацій відносячи їх до "инородческих", тобто фактично визнаючи існування окремого українського народу.

Зараз ви читаєте новину «Міністр заборонив видавати підручники українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути