четвер, 07 травня 2020 11:56

Мільйонер-українець загинув на російському вокзалі

Мільйонер-українець загинув на російському вокзалі
У Харкові Олексій Алчевський сформував гурток українських підприємців, службовців та викладачів. Фото: facebook.com/Luhansk.official

На Варшавському вокзалі в Петербурзі 7 травня 1901-го загинув перший український мільйонер 49-річний Олексій Алчевський. Дослідники підозрюють, що це було замовне вбивство.

Олексій Алчевський закінчив Сумське повітове училище.У 25 років він переїхав із Сум до Харкова і на позичені гроші відкрив чайну крамницю.

1868-го став одним із засновників Харківського торговельного банку. Заснував Земельний та Іпотечний банки, очолював Біржовий комітет та власний торговий дім. На Донбасі відкрив Олексіївське гірничо-промислове товариство, Донецько-Юріївське металургійне товариство та Донецько-Юріївський металургійний завод. Це були єдині металургійні підприємства в Україні, побудовані на вітчизняних інвестиціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повне видання "Кобзаря" створили в Петербурзі

У Харкові Алчевський сформував гурток українських підприємців, службовців та викладачів. Дружина бізнесмена — Христина Данилівна — відкрила безкоштовну недільну школу для дівчат. Керувала та опікувалася жіночою школою аж до приходу більшовиків. Алчевський першим замовив бюст Тараса Шевченка і встановив його у дворі школи.

Олексій Кирилович дав гроші на Харківське комерційне училище, Катеринославське гірниче училище, сільськогосподарський інститут. У Сумах відкрив недільну школу та першу в місті публічну бібліотеку з читальним залом. На просвіту і будівництво Алчевським було виділено загалом кілька мільйонів рублів. На пожертви банкіра будувалися церкви в Сумах і Харкові, в містечках.

Після трагічної загибелі українського олігарха усю фінансово-промислову групу Алчевського отримали держава і московські банкіри Рябушинські, які захопили банки покійного. Усі промислові потужності було націоналізовано державою.

Повне видання "Кобзаря" Тараса Шевченка вперше опублікували 27 січня 1860 року. Збірку надрукували в Петербурзі за фінансової підтримки відомого цукроварника, мецената Платона Симиренка.

Зараз ви читаєте новину «Мільйонер-українець загинув на російському вокзалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути