Ексклюзиви
неділя, 27 січня 2019 08:21

Повне видання "Кобзаря" створили у Петербурзі

Повне видання "Кобзаря" створили у Петербурзі
Повне видання "Кобзаря" Тараса Шевченка,1860 року. Фото: Gazeta.ua

Повне видання "Кобзаря" Тараса Шевченка вперше опублікували 27 січня 1860 року. Збірку надрукували в Петербурзі за фінансової підтримки відомого цукроварника, мецената Платона Симиренка.

Протягом 1858-го і наступного років Шевченко вів із цензурним відомством перемови про нове видання творів. Петербурзький цензурний комітет не міг дозволити таке видання без санкції Головного управління у справах друку, а воно, своєю чергою, без ІІІ відділу, а той, відповідно, без прямої вказівки царя, адже саме цар власноруч наклав резолюцію на вироку, щоб заборонити Шевченкові в солдатах писати і малювати.

По цьому ланцюжку твори поета проходили декілька разів, і врешті поетові дозволили перевидати вже опубліковані раніше тексти поезій, а також переспіви псалмів за умови, що їх цензура розгляне по-новому. Внаслідок повторного розгляду поему "Гайдамаки" було дозволено до друку, проте без вступу, у тексті якого цензор побачив крамольні думки і вилучив. Так поему і було опубліковано в "Кобзарі" 1860 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не знав, що війна закінчилась 28 років тому - фермери натрапили на солдата у джунглях

З Симиренком Шевченко познайомився під час подорожей Україною. Саме Симиренко виділив на видання 1100 рублів. До книги увійшов портрет Тараса Григоровича та 17 літературних творів. Через умови цензури серед них не було головних революційних поем такі як "Сон", "Кавказ", "Єретик", а також вірша "Заповіт". Їх надрукували у Лейпцигу окремою книгою для нелегального поширення у Росії.

Опублікувавши цю нову редакцію в "Кобзарі" 1860 року, Шевченко почав далі правити текст уже в друкованому примірнику, проте цю правку не довів до кінця

Проте найперше видання творів письменника вийшло 26 квітня 1840-го. Книгу було надруковано накладом 1000 примірників (115 сторінок на цигарковому папері). Книжка розійшлася швидко. Виторг видавця Петра Мартоса склав не менш ніж 400 рублів сріблом.

У джунглях острова Гуам місцеві фермери 24 січня 1972-го знайшли Шоічі Йокої, сержанта японської арміїї, котрий не знав про завершення Другої світової війни. Він 28 років переховувався у сховку в лісі.

Зараз ви читаєте новину «Повне видання "Кобзаря" створили у Петербурзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути