четвер, 09 травня 2019 03:35

Масові вбивства і зґвалтування: жорстокі злочини Другої світової війни у фотографіях
26

Друга Світова війна є найбільш кровопролитною в історії людства. Зрозуміло, конфлікт таких масштабів не міг не супроводжуватися масовими порушеннями законів і звичаїв ведення війни, до того моменту вже прийнятих на міждержавному рівні. Після перемоги союзників багато з цих злочинів були розслідувані, а їх винуватці покарані. Але, в основному, це торкнулося тих, хто програв.

Ставлення до солдатів і офіцерів Червоної Армії, які потрапили в німецький полон, спочатку було іншим, ніж до бійців інших противників Третього Рейху у Другій Світовій війні.  Німеччина пояснювала це тим, що СРСР, на відміну від інших країн, що воювали, не підписав Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими від 1929 року і, відповідно, не міг претендувати на прописані в ній гарантії.
Це, однак, суперечило тексту самої конвенції, де прямо стверджувалося, що держави-підписанти зобов'язані дотримуватися її вимоги щодо всіх без винятку військовополонених, незалежно від факту підписання або непідписання документа їхньою країною.  У підсумку це обернулося страшними цифрами: в німецькому полоні загинули від 3,3 до 3,5 мільйонів радянських військовополонених, що склало 57% від їх загальної кількості.
Радянські військовополонені в концтаборі Матенхаузен
 «Бійня дивізії Акви» стала одним з найбільших масових розстрілів в історії - всього за один тиждень у вересні 1943 року на острові Кефалінія (Греція), було розстріляно 5000 полонених італійських солдатів і офіцерів.  Різанина почалася 21 вересня і тривала протягом одного тижня.  Після італійської капітуляції, Гітлер видав наказ, який дозволяв страчувати будь-якого італійського офіцера, хто чинив опір, «за зраду».  Солдати Gebirgsjäger почали розстріли італійських в'язнів групами від чотирьох до десяти.  Німці спочатку вбивали на місці тих італійців, що здалися, використовуючи кулемети, потім німцям стало шкода витрачати патрони, і в хід пішли ножі.  Тіла убитих офіцерів звалили на плоти, вивезли в море і підірвали разом з розташованими на них 20 живими італійськими солдатами.
Масове вбивство в Гарделегені  Вбивство полонених було поширеним явищем в кінці війни, коли німці були змушені залишати концтабори під натиском союзників.  В'язнів етапували вглиб Німеччини, а при неможливості здійснювати переміщення розстрілювали.  Один з найжорстокіших епізодів стався 13 квітня 1945 року поблизу німецького міста Гарделеген.  Етаповані в'язні концтабору Дора-Міттельбау були поміщені в величезну комору і замкнені всередині, після чого конвоїри підпалили солому, попередньо змочену бензином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жили солдати Гітлера в останні дні Другої світової війни

Зараз ви читаєте новину «Масові вбивства і зґвалтування: жорстокі злочини Другої світової війни у фотографіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути