Ексклюзиви
субота, 21 березня 2020 08:20

Маніфестанти йшли маршем п'ять днів

Маніфестанти йшли маршем п'ять днів
Активісти в Монтгомері пройшли маршем по центральній вулиці. Фото: obodrenie.info

Доктор Мартін Лютер Кінг-молодший з 3200 учасниками 21 березня 1965-го виходять на марш громадянських прав від Сельми до Монтгомері, штат Алабама. Участь взяло 25 тисяч людей. Хотів привернути увагу до несправедливих виборчих прав між темношкірими та білими.

Кампанія проти расової дискримінації в Алабамі – колишньому найбільшому штаті рабовласників, почалася ще десять років тому. Першою стала темношкіра Роза Паркс, яка відмовилася поступитися місцем білій людині в громадському транспорті. Її арешт викликав бойкот громадського транспорту афроамериканцями. Верховний суд за рік припинив расову сегрегацію в публічних місцях і при прийомі на роботу. Почали формуватися організації і рухи боротьби за громадянські права афроамериканців.

Найбільшу - "Конференція керівництва християн півдня" очолив Мартін Лютер Кінг –син пастора баптистської церкви. Під час мирного маршу на Вашингтон його промову "У мене є мрія" біля підніжжя монумента Лінкольну слухали близько 300 тисяч американців. У кінці 1964 року нагороджений Нобелівською премією за лідерство в боротьбі проти расової нерівності. Того ж року розпочав кампанію за набуття рівних виборчих прав

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оштрафували жінку, яка не поступилася місцем в автобусі

Афроамериканці мали право голосувати ще з 1870 року. Проте шість колишніх рабовласницьких штатів створювали для цього юридичні перешкоди. Афроамериканець мав сплатити податок за голосування та здати іспити на грамотність. Найгірша ситуація була в містечку Сельма, за 50 км від столиці штату Алабама Монтгомері. У Сельмі проживало близько 15 000 афроамериканців, але лише 350 з них змогли зареєструватися як виборці. Першиі два марши з Сельми місцеві поліцейські зупинили.

Мартін Лютер Кінг скликає проповідників і духівництво різних конфесій долучитися до маршу. 21 березня три тисячі американців збираються в Сельмі. Їх охороняє Національна гвардія Алабами, яка підпорядковувалася федеральній, а не місцевій владі.

Маніфестанти пройшли весь 87-кілометровий шлях протягом п'яти днів, зупиняючись на нічліг під відкритим небом. Люди прибували на чартерних літаках, автобусах і залізницею. Для участі в заключному відрізку маршу приїхала делегація провідних американських істориків. Співак і активіст руху за громадянські права Гаррі Белафонте залучив зірковий склад голлівудських артистів.

Активісти в Монтгомері пройшли маршем по центральній вулиці. Промову Кінга біля капітолію транслювали у 20 країнах світу. За п'ять місяців уряд прийняв закон про виборчі права. До кінця 1965 року в шести штатах Півдня було зареєстровано 160 тис нових афроамериканських виборців.

Темношкіра американка Роза Паркс в автобусі місті Монтґомері, штат Алабама 1 грудня 1955 року відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі. За законами, які діяли тоді в США, неграм не дозволяли сідати на перші чотири місця, призначені "тільки для білих".

Зараз ви читаєте новину «Маніфестанти йшли маршем п'ять днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути