Ексклюзиви
понеділок, 15 вересня 2014 12:39

Максимович покинув Московський університет заради Київського - 210 років з дня народження

Сьогодні виповнюється 210 років від дня народження Михайла Олександровича Максимовича (1804-1873), українського вченого-природознавця, історика, фольклориста, письменника.

Автор: ru.wikipedia.org
  Михайло Олександрович Максимович
Михайло Олександрович Максимович

15 вересня 1804 року народився Михайло Олександрович Максимович на хуторі Тимковщіна Черкаської області. Закінчив Новгород-Сіверську гімназію, Московський університет.

В 1934 році його обрали на посаду ректора Київського університету. В 41-річному віці Максимович пішов у відставку в зв'язку з різким погіршенням здоров'я, займався виключно науково-літературною діяльністю. Пішов з життя в 1873 році.

Фольклорист опублікував кілька найцінніших робіт: "Малоросійські пісні", "Збірник українських пісень", "Українські народні пісні".

Внесок у філологічну науку позначився появою етимологічного правопису, створенням класифікації слов'янських мов, вивченням давніх пам'яток "Слово о полку Ігоревім", "Повість минулих літ".

Історичні дослідження Максимовича присвячені періоду князівств і козацько-гетьманського періоду. "О мнимом запустении Украины", "Очерк Киева", "Бубновская сотня", "Денница" - одні з робіт, які мали особливе значення для розвитку історичної науки.

Зараз ви читаєте новину «Максимович покинув Московський університет заради Київського - 210 років з дня народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути