пʼятниця, 15 серпня 2014 11:08

Григорій Ґалаґан збудував Колегію за 1 мільйон карбованців - 195 років з дня народження

Сьогодні випонюється 195 років від дня народження Григорія Павловича Ґалаґана (1819–1888), відомого українського громадського діяча.

Автор: gorod.cn.ua
  Григорій Ґалаґан
Григорій Ґалаґан

Він народився 15 серпня 1819 року в селі Сокиринці Черніговської області. Походив зі старовинного козацького роду. Володів великими маєтками на Полтавщині й Чернігівщині. Закінчив юридичний факультет Петербурзького університету.

Був особисто знайомий і листувався з Т. Шевченком, М. Максимовичем П. Кулішем, В. Антоновичем. Відкрив в с. Сокиринцях першу в Україні селянсько-позикову ощадну касу, створив музей українського народного побуту.

У 1871 році заснував у Києві приватний навчальний заклад – Колегію Павла Ґалаґана. За ініціативою і при матеріальній допомозі Григорія Галагана було відкрито гімназію в Прилуках, ремісничі училища в Ічнянському і Прилуцькому повітах, цілий ряд народних шкіл.

В 1873–1875 роках Ґалаґан очолював Південно-Західний Відділ Російського Географічного товариства. Матеріально підтримував українські видання, дбав про розвиток української архітектури, хорового мистецтва і театру.

Впродовж життя Григорій Ґалаґан та його дружина Катерина Василівна Кочубей на будівництво й утримання Колегії Павла Галагана витратили 1 мільйон 120 тисяч карбованців.

Ґалаґан був одним із засновників Національної парламентської бібліотеки України.

Помер видатний діяч 1888 року в рідному селі Сокиринці.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Ґалаґан збудував Колегію за 1 мільйон карбованців - 195 років з дня народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути