Ексклюзиви
середа, 23 жовтня 2013 16:42

В Австрії виявили невідоме зображення гетьмана Мазепи та Мотрі Кочубей

Автор: Фото: blogs.ipress.ua
 

В австрійських архівах виявили невідомий досі портрет гетьмана Івана Мазепи та його похресниці Мотрі Кочубей, з якою він мав романтичні стосунки. Попри те, що вперше про знахідку стало відомо наприкінці літа, деталі сенсації вдалося дізнатися лише зараз.

Полотно художник Х. Шустов написав у Ризі 1890 року. Якимось чином картина опинилася в Австрії, де і зберігалася весь цей час.

Головний редактор журналу "Музеї України" Віктор Тригуб у коментарі Gazeta.ua повідомив, що полотно вже викупив український колекціонер. Невідомий антиквар створює власний приватний музей у Черкаській області, де згодом і буде виставлено оригінал картини.

"Портрет оригінальний, вже відреставрований. Навіть встигли зробити кілька копій, одну з яких подарували музею в Батурині. Досі це полотно було фактично невідомим, ані в науковому, ані в інформаційному обороті він не був", - повідомив Тригуб.

Автор: Фото: blogs.ipress.ua
 

Нагадаємо, всі офіційні портрети Івана Мазепи були знищені за наказом Петра І. Єдина колекція достовірних зображень гетьмана зараз лишається недоступною для громадськості.

"Це нове зображення Мазепи, фантазія художника, так само, як і зображення на 10-гривневій купюрі. Існує кілька версій як Мазепа виглядав, тому що на портретах, які на сьогодні відомі, він зображений по-різному. Колекція прижиттєвих портретів знаходиться в "спецхрані" ФСБ у Санкт-Петербурзі, оснащена сигналізацією. Після Полтавської битви росіяни зібрали малярів, які бачили гетьмана, і кожного примусили намалювати кілька портретів Мазепи. Це мало допомогти російським солдатам шукати гетьмана після втечі. Потім цю колекцію перевезли у Петербург, зараз доступу до неї немає", - додав Віктор Тригуб.

Автор: Фото: blogs.ipress.ua
 

Зараз ви читаєте новину «В Австрії виявили невідоме зображення гетьмана Мазепи та Мотрі Кочубей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути