четвер, 11 вересня 2014 14:17

"Де ж рождатися дезертирам, як не у нас?" - Олександр Довженко

120 років тому цього дня народився класик українського та світового кінематографу, режисер і письменник Олександр Довженко.

Автор: kolokray.com
  Олександр Довженко
Олександр Довженко

11 вересня 1894 року в селі Сосниця Чернігівської губернії, в сім'ї бідного селянина народився Олександр Довженко. У 30-х роках Олександр Довженко постав як самобутній кінорежисер, фундатор поетичного кіно, визнаний світом митець.

Деякий час Довженко працював учителем. У період з 1921 по 1923 рік перебував на дипломатичній службі. Потім навчався живопису в Німеччині. А з 1923 року працював у газеті "Вісті ВУЦВК" як художник-карикатурист.

Вперше Довженко заявив про себе, як про цікавий і самобутній майстер після зйомки картини "Звенигора", що вийшла на екрани в 1928 році.

У 1930 році він зняв картину "Земля", яка вивела українське мистецтво на широкі міжнародні обшири й принесла митцю світову славу. Режисер відвідав Берлін, Гамбург, Прагу, Париж, Лондон.

Всього за чотири роки, з 1926 по 1930 роки, творчість Довженка зазнала кардинальних змін, від легких соціальних комедій до соціальних і особистісних трагедій.

За своє творче життя Олександр Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п'єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел.

Олександр Довженко помер 25 листопада 1956 року від інфаркту, перед першим знімальним днем його нової картини "Поема про море". Похований у Москві на Новодівичому кладовищі.

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, - це Україна. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабкодухим і запроданцям, як не у нас?

"Зачарована Десна"

Зараз ви читаєте новину «"Де ж рождатися дезертирам, як не у нас?" - Олександр Довженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути