четвер, 24 серпня 2017 03:28

Майдан із площі перетворився на соціальне явище - як змінювалась головна площа країни
7

Головна площа Києва "Майдан Незалежності" сучасну назву отримала із проголошенням незалежності України у серпні 1991 року. Назва виникла завдяки великій кількості мітингів на підтримку незалежності України, що проводилися на площі в 1989–1991 роках.

Автор: starkiev.com
  Майдан 1990-й рік
Майдан 1990-й рік

У 2001 році на площі провели реконструкцію: ліквідували пам'ятник Леніну, який замінили монументом незалежності. Це статуя жінки в білому вбранні, яка стоїть на земній кулі і тримає в руках калинову гілку. За задумом авторів монумент символізуватиме незалежну Україну. На іншому боці встановлено 6 фонтанів зі стікаючими струменями, по три у два ряди. Під Майданом Незалежності побудували великий торговий центр "Глобус". На поверхню він виходить скляним півколом, на даху якого знаходиться оглядовий майданчик. Реконструювали також Лядські ворота. Поряд встановили пам'ятник архангелу Михаїлу, який є хранителем міста. 23 серпня 2001 року відбулося урочисте відкриття оновленого Майдану Незалежності.

Автор: starkiev.com
  Майдан після реконструкції 2001
Майдан після реконструкції 2001

Майдан за 26 років став не лише символом, а й плацдармом для демонстрації свободи та незалежності. Узимку 2000--2001 рр. на Майдані тут відбувались акції протесту "Україна без Кучми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Леніна до оголених грудей: що пережила Бессарабка

У 2004 році Майдан став центром "Помаранчевої революції".

Автор: starkiev.com
  Майдан в часи Помаранчевої революції
Майдан в часи Помаранчевої революції

У 2010-му тут відбувались акції протесту проти Податкового кодексу.
21 листопада 2013 року, в 9-ту річницю Помаранчевої революції розпочався Євромайдан — масова акція протесту проти призупинення курсу держави на асоціацію з Євросоюзом. Згодом ці події переросли у Революцію Гідності, що підняло хвилю маніфестацій і протестів проти режиму Януковича, найбільшу з часів здобуття Україною незалежності.

Автор: starkiev.com
  Революція Гідності. Вигляд Майдану у лютому 2014 року
Революція Гідності. Вигляд Майдану у лютому 2014 року

Майдан був серйозно пошкоджений, чорний від диму та полум'я . На Хрещатику стояли намети та барикади. 18–20 лютого 2014 року на Майдані відбувалося силове протистояння, в результаті якого були значні жертви серед протестувальників. У ніч на 19 лютого був спалений Будинок профспілок України. Майдан повернувся до попереднього вигляду лише три роки потому.

Автор: starkiev.com
  Сучасний вигляд
Сучасний вигляд
За демократичною традицією, Майдан Незалежності нині є місцем дискусій і політичних акцій загальноукраїнського масштабу. Слово "Майдан" стало позначати не тільки площу, але і соціальне явище.
Площа мала назви: Хрещатицька (з 1830-х рр. до 1876), Думська (1876— 1919), Радянська (1919—35), Калініна (1935—77), Жовтневої революції (1977— 91). З 1991 — Майдан Незалежності. Непарна частина площі в давні часи мала різні назви — Козинська, Ринкова, з 1830-х рр. — Хрещатицька.
Зараз ви читаєте новину «Майдан із площі перетворився на соціальне явище - як змінювалась головна площа країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути