четвер, 24 серпня 2017 05:28

Від Леніна до оголених грудей: що пережила Бессарабка

В Україні демонтували 1320 пам'ятників Леніну. Скульптури радянського вождя залишилися лише на окупованих територіях. Одна з найвідоміших скульптур — Ленін на Бессарабській площі у Києві — була знищена 8 грудня 2013 року.

Gazeta.ua добрала цікаві факти про пам'ятник та Бессарабку.

Фігура Леніна була зроблена з рідкісного матеріалу — карельського кварциту. Цей камінь застосовували при будівництві московського Мавзолею. До встановлення у Києві показували у Нью-Йорку на Всесвітній виставці 1939 року.

Автор: kudago.com
  Пам'ятник Леніну, який стояв на Бессарабській площі у столиці
Пам'ятник Леніну, який стояв на Бессарабській площі у столиці

Позбутися Леніна кияни намагалися 2009 року. У ніч на 30 червня представник Конгресу українських націоналістів Микола Коханівський із товаришами кувалдою відбив ніс, вуха і руку скульптури. Пізніше в інтернеті продавали частини тіла від 50 до 1000 грн. Голову вождя перетворили на новий витвір: приєднали до металевих ніжок. Конструкція нагадує павука. Арт-інсталяція прикрашає офіс одного з адвокатських об'єднань та депутата Київради Юрія Дідовця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ленін замість опудала стоїть на городі

На постаменті, що залишився після знесення пам'ятника, створюють тимчасові арт-об'єкти. У 2014 році встановили прототип Межигірського золотого унітазу, що символізував марнотратство та корупцію. Пізніше український бізнесмен-мільйонер Гарік Когородський висував на конкурс проект оглядового майданчика. Хотів профінансувати вартість будівництва — 10 млн грн. Проте підтримки ця ідея не знайшла. У травні цьогоріч мексиканська художниця Іса Каррільйо оформила постамент м'ятою та розмарином.

Автор: facebook.com
  Після повалення Леніна постамент прикрасили м'ятою та розмарином
Після повалення Леніна постамент прикрасили м'ятою та розмарином

Навпроти постаменту — Бессарабський ринок. Це перший в Україні критий ринок. Також він перший почав працювати цілодобово. У 1912 році звели на гроші киянина Лазаря Бродського. За проектом, напівкруглі башти на стінах ринку були призначені для глашатаїв. Працівники звідти рекламували товари, що надійшли у продаж.

Сьогодні Бессарабка - найдорожчий ринок столиці. Серед покупців — депутати, міністри, зірки, бізнесмени. Торговці мають щодня сплачувати від 50 до 1000 грн за 1 кв. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На День незалежності закриють 3 станції метро

Поблизу ринку у 2015 році відкрили першу інтерактивну скульптуру Гіка (людини, захопленої сучасними технологіями. — Gazeta.ua). Біля чоловіка в помаранчевих окулярах можна скористатися wi-fi, підзаряджати гаджети та дізнаватися про новинки технологій.

До 1869 року Бессарабська площа була пустирем. Її постійно заливало водою з навколишніх пагорбів, сюди викидали побутове сміття. На цьому місці збиралися грабіжники та безхатьки. Ще раніше — у середині XVI ст — на Бессарабці було кладовище.

23 серпня 2017 року у Києві активістка жіночого руху FEMEN залізла на постамент, де раніше стояв Ленін. На оголених грудях мала напис Roshen. Розкидала цукерки цієї марки. "За всі роки незалежності України головним надбанням є збагачення Петра Порошенка в якості шоколадного магната", - пояснила акцію інша активістка Анжеліна Діаш Де Кінташ.

Зараз ви читаєте новину «Від Леніна до оголених грудей: що пережила Бессарабка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути