четвер, 03 жовтня 2013 11:03

Магнатське місто на горі виявили у Сербії

Автор: Фото: archae.ru
  Герб сім'ї Войновичів
Герб сім'ї Войновичів
Відомий сербський археолог Саво Дріконік стверджує, що зробив епохальне відкриття в селі Рутосі - залишки середньовічного міста, де проживала відома сербська родина Войновичів.

Науковець знайшов  залишки стін і парканів на горі Острік. На його думку, це залишки міста, яким управляла родина Войновичів в 13 і 14 століттях. Свого часу ця сім'я була дуже близькою до династії сербських правителів Німаничів. Згідно з їхньою родової легендою, рід Войнович походить від короля Сербії Св. Стефана Дечанського з династії Немановичій. За свою довгу історію Войновичі залишили помітний слід в історії Сербії, Чорногорії та Росії.

Село Рітосі, яке розташовується на горі Острік, знаходиться на висоті 1238 метрів. Через ці місця проходив караванний шлях зі сходу, що надавало місцевої фортеці особливого значення. Вона займала близько трьох гектарів і домінувала над долинами Лім і Увац. У разі небезпеки сербська шляхта з армією, за умови наявності запасів продовольства, могла довгий час оборонятися в цій фортеці.

Автор: Фото: archae.ru
  Монета короля Сербії Св. Стефана Дечанського з роду Немановичів
Монета короля Сербії Св. Стефана Дечанського з роду Немановичів

"Замок сім'ї Войновичів в селі Рутосі забезпечував безпеку і стабільність торговцям на шляху до Моравії на одному напрямку і на Дубровник і Сараєво в інший бік. У них були не тільки хороші природні умови для оборони, а й чудове економічне становище в тихій долині, яка розташовується в цій області. По сусідству вони мали джерела термальних вод, що знаходяться в місті Прибой і найбільші в Середньовічній Європі мідні шахти в Ярмоваке, нині передмістя Прибою ", - розповів археоло .

"Фортеця мала два кам'яних басейни для води, і її захисники могли отримувати сигнали від фортеці Джагат, що розташовується біля міст Прибой і Ковин, а ткож з фортеці у Прієполе, і двох найближчих фортець, які знаходилися над долиною річки Лім", - додав Дріконік .

Згідно з історичними даними, родина Войновичів правила в Хумі. Сімейний склеп цих місцевих правителів перебував у монастирі Святого Миколая в Прибої. Войновичі були засновниками цього монастиря і донаторамі. Це був єпархіальний монастир, відомий багатими скарбами, які належать Сербській Православній Церкві.

Зараз ви читаєте новину «Магнатське місто на горі виявили у Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути