понеділок, 18 лютого 2013 13:57

Давні землероби не ворогували з місцевими збирачами - археологи

Давні землероби не ворогували з місцевими збирачами - археологи
Фото: Mauro Cutrona; National Museum in Belgrade; Du?an Bori?

Тисячі років тому збирачі і ранні землероби Балкан жили в мирі, стверджує нове дослідження.

У той же час фахівці попереджають, що ця ідилія для епохи поширення сільського господарства швидше виняток, ніж правило.

Перехід від полювання і збиральництва до землеробства став однією з найважливіших подій первісної історії. Цей переворот знаменує собою початок неоліту: близько 11 тис. років тому племена Близького Сходу приступили до одомашнення рослин і тварин, виникли осілі громади з постійними житлами. У Європі тим часом кочівники мезолітичних культур продовжували полювати, ловити рибу і збирати дикі рослини. Деякий час по тому (десь 8,5 тис. років тому) неолітичний спосіб господарювання проник в Анатолію і на Балкани, і давно ведеться дискусія про те, що сталося, коли збирачі й землероби зустрілися. Вони затіяли війну, уклали мир або просто проігнорували один одного?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одомашнення худоби пов'язали з її виснаженням в природі

На Балканах виявили кілька стоянок і поселень, що відносяться до того часу. З 1960-х років в дунайських ущелинах на кордоні Румунії та Сербії археологи розкопали більше 500 людських кістяків. Мезолітичні племена тих місць активно ловили осетрових та іншу рибу і підтримували стосунки з далекими народами, про що, зокрема, свідчить намисто із морських раковин з берегів Чорного моря. Поступово починають з'являтися риси, характерні для неолітичного мистецтва: наприклад, в поселенні Лепенскі-Вір в Сербії знайшли валуни із зображенням напівлюдей-напівриб.

Заради вивчення можливої культурної взаємодії між культурами мезоліту та неоліту на Балканах Душан Борич з Кардіфського університету (Великобританія) і Дуглас Прайс з Університету штату Вісконсін в Медісоні (США) проаналізували співвідношення ізотопів стронцію в зубах 153 скелетів з дев'яти стоянок. Вік останків - 13,5-7,5 тис. років, тобто вони датуються саме кордоном епох. Співвідношення стронцію-87 та стронцію-86 в зубах залежить від ґрунтів та гірських порід в тих місцях, де росла людина.

Дослідники звернули увагу на те, що значні зміни в співвідношенні ізотопів стронцію з'являються одночасно з першими ознаками неолітичних культур на Балканах. Зуби деяких людей, що жили 8,2 тис. років тому, вже не мають характерного для річкових відкладень Дунаю співвідношення. Такі скелети виявлені навіть на тих стоянках, в культурі яких як і раніше переважають мезолітичні риси. Поступово число "приїжджих" зростає. У тому ж Лепенскі-Вірі практично всі були місцевими, але п'ять із 19 скелетів, похованих 8 200-7 950 років тому, належать уже прийшлим, і всі вони жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Шотландії знайшли 28 каменів з ямками віком 5 тисяч років

Дослідники вважають, що мігранти були носіями нових неолітичних культур. Цей висновок підкріплюється аналізом співвідношення азоту в зубах і кістках, які відображає раціон харчування. Немісцеві віддавали перевагу "сухопутній" дієті, тоді як корінні жителі Дунаю налягали на рибу. Змішання мезолітичних і неолітичних поховань говорить про те, що носії різних культур жили пліч-о-пліч щонайменше 200 років. Інтеграція збирачів в землеробський соціум проходила поступово, тобто, швидше за все, мирним шляхом.

Те, що в мезолітичних громадах жили прийшлі жінки, - цікава деталь. Вона суперечить протилежним висновкам генетиків про те, що дівчата з середовища збирачів виходили заміж за хлопців-хліборобів. Можливо, ця картина відображає подальший розвиток подій, коли фермери захоплювали нові землі зовсім не мирним чином.

Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.

Зараз ви читаєте новину «Давні землероби не ворогували з місцевими збирачами - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути