четвер, 17 січня 2019 08:21

Мафіозі стали мільйонерами завдяки поправці до конституції

Мафіозі стали мільйонерами завдяки поправці до конституції
Сухий закон в США. Фото: bbc

Конгрес США 18-ю поправкою до Конституції 17 січня 1919 року заборонив виготовлення, продаж і перевезення алкоголю у країні. У народі заборону прозвали "сухим законом".

Ще 1900-го починається "сухий рух". Громадські організації, церква, фермери влаштовують маніфестації, пишуть петиції до міської та федеральної влади з проханням заборонити виробництво алкоголю. Заборону впроваджують не одразу. До 1920 року штати розділені на два табори - "сухі" і "мокрі".

Прихильники закону радіють. Але заборона не абсолютна. Наприклад, лікарі можуть виписувати спирт для медичних цілей – лікування головного болю чи розладів шлунку. Країну заполонили нелегальні виробники алкоголю, контрабандисти і гангстери. Нелегальних барів і пивних стало навіть більше, ніж легальних до "сухого закону". Алкоголь подають у чайних чашках або спеціальних маленьких фляжках. Усі заклади контролюють гангстери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханка президента в деталях розповідала подрузі про їхні стосунки

Закон допускає домашнє виробництво не більше 2 тис. літрів "неп'янкого" сидру і фруктового соку в рік на кожне домогосподарство. Нелегальні ферми і надалі вирощують виноград і виготовляють вино для мафії під виглядом виноградного соку. Половину прибутку віддають мафії і поліції.

Гангстери змагаються за контроль над продажом спиртних напоїв. Найвідоміший із них – італійський мафіозі Аль Капоне (1899 – 1947) за рік заробляє $60 млн на продажу алкоголю. "Сухий закон – найкращий із законів, який могли вигадати і прийняти федерали. Вони забули яким бажаним буває заборонений плід", - часто повторював гангстер.

Споживання алкоголю в країні скоротилося вдвічі. Зате втричі зросла кількість убивств, збільшилась організована злочинність. Через 13 років, 5 грудня 1933 року конгрес прийняв 21-у поправку, яка скасувала попередню. Заборона на продаж і виготовлення алкоголю закінчилась.

У Сенаті США 7 січня 1999 року почалися слухання щодо імпічменту президента. Білла Клінтона звинуватили у брехні під присягою про стосунки з Монікою Левінскі. Клінтон був звинувачений по 11 пунктах.

Зараз ви читаєте новину «Мафіозі стали мільйонерами завдяки поправці до конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути