четвер, 22 серпня 2013 20:09

Люди кам'яного віку були гурманами

Люди кам'яного віку були гурманами
Фото: agrosmak.ua

Вже в кам'яному віці люди надавали великого значення смаку їжі і додавали туди спеції. Про це свідчать черепки стародавнього глиняного посуду, знайдені в Данії та Німеччини.

Вважалося, що в давнину, до виникнення розвиненої культури, люди звертали увагу лише на калорійність їжі. Однак дослідники з'ясували, що при готуванні вони додавали в свої страви трави, які не становлять поживної цінності.

Вивченню були піддані фрагменти глиняного начиння людей кам'яного віку, виявлені в східній Балтиці. Знахідкам від 6100 до 5750 років. На стінках посудин, з внутрішньої сторони, науковціі виявили фітоліти - мікроскопічні мінеральні гранули, що містяться в рослинах і зберігаються навіть після їхнього повного розкладання.

З'ясувалося, що фітоліти походять з насіння часничниці (Alliaria petiolata). Це насіння має приємний пряний запах, тому його іноді досі використовують в якості замінника часнику. Археологи припускають, що стародавні європейці розмелювали їх і лише потім додавали в їжу. Знахідка є найдавнішим свідченням вживання спецій в Європі - на Близькому Сході їх стали застосовувати ще раніше.

Зараз ви читаєте новину «Люди кам'яного віку були гурманами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути