пʼятниця, 26 липня 2013 14:46

Археологи зміцнять кістки "сакської принцеси"
8

Фото: Фото: tengrinews.kz

Казахстанські археологи, що працюють над вивченням поховання "сакської принцеси", перейшли на наступний етап досліджень. Знахідка була транспортована в Алмати, де вчені продовжили свою справу в лабораторії, передає Tengrinews.kz.

Польові археологічні роботи з вивчення поховання "сакської принцеси", яке датується, за попередніми даними, 4-3 століттям до нашої ери, закінчилися 5 червня 2013 в Урджарському районі Східно-Казахстанської області. Цінність знахідки, як стверджують археологи, полягає в тому, що останки і кам'яний саркофаг "принцеси" залишилися незачепленими і знаходяться в досить хорошому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сакська принцеса" імовірно таки належала до кола знаті

"Сакської принцесою" її прозвали тому, що тут же був знайдений саукеле, схожий з головним убором іссикскої Золотої людини, який знайшли в 1969 році. Там же в гробниці були знайдені глиняний та дерев'яний посуд, в якому знаходилися баранячі кістки, а також жіночі прикраси. Зріст жінки становив приблизно 170 сантиметрів, вік близько 25-30 років. Фахівці припускають, що поселення дівчини знаходилося в урочищі Лайбулак, тому що це місце найбільш близько розташоване до поховання і там же протікає чисте гірське джерело.

Художник-реставратор Крим Алтинбеков пояснив, що часто всі знахідки руйнуються при транспортуванні. Тому до "сакської принцеси" застосували спеціальну методику - обклали її невеликими мішечками з просіяною землею. Вони приймають форму експоната і щільно притискають його, заповнюючи порожні місця.

Крім цього, археологи дбайливо зберігають ґрунт, в якому знаходяться кістки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У могилі сибірської принцеси-діви знайшли намисто Клеопатри

"Міняти ґрунт не можна. Там сформувалися спеціальні умови - кислотність, вологість. Щоб не відбувалася інша хімічна реакція, міняти нічого не можна", - пояснив Алтинбека.

Експерти зміцнять кістки "сакської принцеси" за спеціальною методикою, не виймаючи їх з ґрунту, і видадуть пам'ятці паспорт, де будуть вказані умови зберігання та дата наступної профілактичної роботи.

Раніше фахівці вже провели мікроскопічне дослідження на предмет живої цвілі, оскільки грибки на кістках можуть поступово пошкодити знахідку.

Зараз ви читаєте новину «Археологи зміцнять кістки "сакської принцеси" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути