Першу в Україні фабрику-кухню відкрили 19 лютого 1928-го на Дніпробуді в Запоріжжі. Мала народну назву - "свиня". У меню були: "суп із діафрагми", "суп із голів оселедців", "кава по-радянськи".
Виникли заклади на ідеї влади щодо тотального громадського харчування. Вона заявляла, що кухня робить людину рабом, а вільна жінка має цілком віддаватися фізичній праці. Ширилися гасла: "Громадське харчування – шлях до нового побуту", "Каструля - ворог партійного осередку" тощо. Будувалися будинки-гуртожитки без кухні, ванної та туалету, пише UA History.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначилися, що робити з витверезниками
"Величезна зала фабрики-кухні. Маса світла та непрохідний натовп людей. Духота, гидкий запах кухні і грязюки. На численних столах – гори недоїдків, брудних тарілок. Весело рояться вихори мух. Харчі розвозяться в термосах на далекі відстані. Поки вони дійдуть до місця в термосах, вони перетворюються на свинячу бовтанку", - згадували про заклад 1930 року.
Радянський письменник Федір Гладков писав: "Її історія – це історія скандалів і всяких негараздів. Із численних бесід із робітниками на різних ділянках робіт і в гуртожитках я виніс одне враження: робітнича маса схвильована і люто ненавидить свою фабрику харчування, ніби там засіли найзліші вороги".
Пізніше мешканці почали робити власні кухні в коридорах численних новобудов - ставили табуретку з керогазом. Туалет був на поверсі один. Митися ходили до лазні за 10 копійок. Прийняти ванну можна було за 1 руб.
Фабрика-кухня - велике механізоване підприємство громадського харчування, що виникло в СРСР у 1920-1930 роках. Готувало їжу для комунальних їдалень та особистих покупок. Першу фабрику відкрили 1925-го в Іваново-Вознесенську - тепер Іваново в Росії. Українська стала третьою. Фабрики славилися своєю унікальною кубічною архітектурою, до якої були певні жорсткі вимоги.
Коментарі