Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2013 12:17

Лондон римського часу може бути суперником Помпеїв

Десятки археологів працюють і взимку і влітку на розкопках у центрі Лондона. За цей час вони виявили тисячі унікальних артефактів: письмові таблички, бурштин, монети, кераміку, залишки шкіри, талісмани у вигляді фалосів і багато іншого повідомляє агентство Heritagedaily.

Софі Джексон з музею археології Лондона розповідає "Заболочені умови місцевості дали нам унікальну можливість вивчати шар за шаром деревні останки, що збереглися з римських часів. Все прекрасно збереглося: залишки парканів, будинків, особисті речі, одяг і навіть документи - все це змінить наше розуміння про життя населення міста в римський час".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці

Підвищена вологість робить жахливими умови праці археологів, але в той же самий час добре зберігає деревину - в тому числі фундаменти, на яких стояли будинки. Учені змогли зібрати найбільшу колекцію шкіряних виробів за всю історію розкопок в Лондоні. Знайшли навіть  солом'яний кошик, який зберігся до наших часів. У сухому місці все це звичайно давно перетворилося на пил часів. Найзагадковішим є майстерно оброблений шматок шкіри із зображенням бою гладіатора з міфічними істотами. Археологи вважають, що він міг кріпитися до колісниці, але це тільки здогадка, тому що нічого подібного раніше не знаходили.

Інші рідкісні знахідки: прикраса у формі шолома гладіатора, яка можливо було талісманом справжнього гладіатора, прикраса кінської збруї, що об'єднує в собі два символи на успіх - кулак і фалос, олов'яні тарілки й чашки, які були навмисне кинуті в глибокий колодязь. Місце розкопок, яке знаходиться на вулиці Королеви Вікторії, було самим центром римського Лондінія. На даний час тут збираються будувати офісний центр "Блумберг". Всесвітню популярність розкопки на цьому місці отримали після виявлення храму Митри.

Величезна кількість людей, охочих побачити історичні останки, розкопані археологами і протести громадськості проти їх знищення привели до слухань в англійському парламенті з цього питання. До 60 археологів з Музею археології Лондона брало участь у цих розкопках. Вони в ручну підняли більше 3 500 тонн землі. Після закінчення і археологічних досліджень пропонують виставити знахідки в музейному приміщенні в майбутній будівлі "Блумберг".

Зараз ви читаєте новину «Лондон римського часу може бути суперником Помпеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути