Ексклюзиви
четвер, 04 квітня 2013 11:06

Римські солдати скаржилися, коли в їхньому раціоні ставало занадто багато м'яса

Смаки в їжі римських солдатів, які охороняли стіну Адріана на півночі Англії, вивчає шеф-кухар Джон Крауч. Він є експертом в римській кулінарії і часто демонструє охочим свої навички. У його колекції більше чотирьох тисяч куховарських книг. Вони містять, зокрема, й оригінальні римські рецепти.

Розповідаючи про типовий раціон солдата, він пояснює, що "їжа була не дуже гарна - все мало колір мулу. Сучасні люди часто не розуміють, що в ті часи не було томатів, червоного перцю та інших кольорових інгредієнтів. Була морква, але все одно їжа мала зеленувато-коричневий відтінок".

"Римляни широко використовували дикий часник й інші трави, щоб додати їжі пікантност, - додає Джон. - Солдатів загалом добре годували, хоча взимку поставки продовольства могли вичерпуватися. У районі валу Адріана було занадто холодно, щоб вирощувати пшеницю, тому овес був основною їжею. Хліб з кислого тіста пікся на відкритому вогні, тому що піч була розкішшю. У дієті солдатів так само фігурували дикі кабани та курки. Цікаво, що римські історики розповідають, що солдати скаржилися, коли в їхньому раціоні ставало занадто багато м'яса, а зерно нормувалося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині, можливо, виявили нові Помпеї

Джон пояснює, що виробництво вина було налагоджено в Британії ще римлянами, а вже пізніше цю традицію перейняли багато середньовічних монастирів. Він додає: "Коли погода дозволяла, то вирощували навіть дині. Відомо так само, що імпортне вино, предмети розкоші, такі як оливки, абрикоси, черемша та горіхи так само потрапляли в форти, але були дуже дорогі".

Делікатесом були так само кролики й фазани, начинені різними сортами яблук.

Відвідувачі Музею Римської Армії фортеці Віндоланди (Vindolanda) можуть покуштувати багато з страв римського меню.

У наступну суботу 6 квітня, в музеї будуть готувати компот з ранніх фруктів, яблук і груш, припущених в білому вині, оцті й приправлених м'ятою, медом і перцем, а також суп із сочевиці й овочів.

Джон вперше став працювати у Віндоланді чотири роки тому, беручи участь у телевізійному проекті, який розповідав про вал Адріана.

Патріссія Берлі, директор Віндоланди, сказала: "Відвідувачі люблять говорити з Джоном про його рецепти, а так само дегустувати його страви. Все, що ми тут робимо, спрямоване на надання допомоги людям, щоб вони краще розуміли, що таке життя на краю Римської імперії".

Зараз ви читаєте новину «Римські солдати скаржилися, коли в їхньому раціоні ставало занадто багато м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути