пʼятниця, 28 січня 2011 15:51

У Португалії знайшли сторожові вежі давніх римлян (ФОТО)

Команда археологів вивчила в Португалії руїни 24 сторожових веж, побудованих після закінчення римської громадянської війни. Учені прийшли до висновку, що в укріпленнях жили не римські солдати, а цивільні "підприємці", які видобували руду.

Дослідницький проект очолили археологи Джоуї Вільямс з Університету Буффало (США) і Руї Маталото з муніципалітету Редондо.

"На території сучасної Португалії був заколот, який успішно придушили, але потім тут навіщось побудували сторожові вежі. Ми вирішили розібратися в цій загадці", - розповів Уїльямс.

За словами Уїльямса, громадянська війна, яка почалася в Португалії ще до будівництва веж, була кривавою.

"У цьому регіоні в період між 82 і 70 роками до н.е. відбувся розкол у лавах римських громадян. Заколот підняв римський державний діяч і воєначальник Квінт Серторій. Він відправився в Іберію і привів за собою незадоволених римлян", - розповів дослідник.

Вони створили свій римський сенат і оскаржили у Сулли, римського диктатора, право управління цією територією.

Спочатку заколотники відбили напад римських військ, які зазнали важких втрат. Згідно з письмовими джерелами, знаменитий римський воєначальник Помпей, який згодом був переможений Цезарем, тільки в одній битві втратив 10 000 людей. Проте він не здався і з часом зібрав нові війська.

24 сторожові вежі, які, можливо, належали великій фортеці Кастело та Лосано, розташованої поблизу, були зведені десь в середині I століття до н.е., тобто приблизно в той час, коли громадянська війна вже закінчилася, і почався період правління Цезаря. Вони були побудовані в регіоні Альто Алентежо, який розташований в центрі сучасної Португалії.

Сполучення між вежами було утруднено.

"Їх будували як єдину мережу укріплень. Вони перебували поза зоною видимості одна від одної, тому не могли передавати по ланцюжку якісь сигнали. Наприклад, світлові ночами або за допомогою прапорів удень", - розповів Уїльямс.

Це означає, що мешканці башт не були зацікавлені в контролі над великою територією. Вони спостерігали звідти лише за своїми землями, розташованими поблизу. У більшості веж під час розвідувальних експедицій знайшли шлак. Це, на думку дослідників, свідчить про те, що вежі були якось пов'язані з розробками руди, якими займалися засуджені злочинці чи раби. У зв'язку з цим Вільямс прийшов до висновку, що вежі побудували для спостереження за роботою у шахтах.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «У Португалії знайшли сторожові вежі давніх римлян (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути