Ексклюзиви
четвер, 22 серпня 2013 12:30

Лінкор "Новоросійськ" у 1955-му підірвали бойові плавці ВМФ Італії?

Автор: Фото: 4arts.it
  Уго д'Еспозіто - ветеран підрозділу спеціального призначення "Гамма" 10-ї флотилії
Уго д'Еспозіто - ветеран підрозділу спеціального призначення "Гамма" 10-ї флотилії
Лінкор Чорноморського флоту "Новоросійськ", який за загадкових обставин вибухнув у 1955 році в порту Севастополя, спричинивши смерть 614 людей, був підірваний бойовими плавцями з Десятої флотилії ВМФ фашистської Італії.

Про це в інтерв'ю італійському виданню 4Arts заявив ветеран спецпідрозділу бойових плавців "Гамма" 10-ї флотилії Уго д'Еспозіто, повідомляє "Історична правда".

До 1949 року "Новоросійськ" був італійським лінкором "Джуліо Чезаре".

"Люди з Десятої флотилії не хотіли, щоб цей корабель перейшов до росіян, і знищили його. Вони зробили все можливе", - сказав Уго д'Еспозіто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Італію ми створили, залишається створити італійців"

Досі ніхто з бойових плавців 10-ї флотилії не визнавав причетності італійців до знищення "Новоросійська".

Він не уточнив, яким саме чином була проведена диверсія.

Італійське видання називає зізнання д'Еспозіто про підрив "Новоросійська" найбільш сенсаційною частиною в інтерв'ю ветерана: "Воно прямо підтверджує найвірогіднішу гіпотезу про причину вибуху на кораблі".

Вибух на "Новоросійську" стався в річницю так званого "Маршу на Рим" - масових демонстрацій фашистських організацій у жовтні 1922 року, внаслідок яких король Італії призначив прем'єр-міністром лідера фашистів Беніто Муссоліні.

Автор: Фото: it.wikipedia.org
  Лінкор "Новоросійськ" у Севастополі, початок 1950-х
Лінкор "Новоросійськ" у Севастополі, початок 1950-х
"Новоросійськ" - лінійний корабель Чорноморського флоту ВМФ СРСР. Збудований у Генуї в 1914 році, брав участь в обох світових війнах у складі італійського ВМФ під назвою "Джуліо Чезаре". Переданий Радянському Союзу в 1949 році в рахунок репарацій.

28 жовтня 1955 року лінкор перебував у Північній бухті Севастополя. О 1:31 під його днищем відбувся вибух, еквівалентний 1-2 тоннам тротилу. Вибух наскрізь пробив корпус судна, вирвавши у підводній частині діру розміром 150 квадратних метрів. За три години "Новоросійськ" затонув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійці, що в Другій світовій воювали проти Червоної армії, на своїх гербах мали тризуб

Через зволікання командуючого Чорноморським флотом віце-адмірала Віктора Пархоменка евакуація екіпажу та аварійних команд не почалася вчасно. Власне від вибуху загинуло 150-200 моряків, решта втопилися або задихнулися всередині затонулого корабля. Водолази, які обстежували судно, чули стукіт зсередини корпусу ще чотири дні.

Характер пробоїн свідчив, що вибух відбувся зовні. Урядова комісія визначила, що причиною катастрофи став вибух німецьких мін, які залишилися у бухті з часів Другої світової. Однак подібні міни, які витралювали до того, були небоєздатними.

Серед можливих причин вибуху однією з найбільш вірогідних називалася атака бойових плавців із керованою торпедою.

У 1955 році найбільш підготовленими до такої акції були спецпідрозділи Італії та Британії. Один із ветеранів 10-ої флотилії, адмірал Джино Бірінделлі, заперечував причетність ветеранів до вибуху на "Новоросійську".

Зараз ви читаєте новину «Лінкор "Новоросійськ" у 1955-му підірвали бойові плавці ВМФ Італії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути