Ексклюзиви
субота, 02 травня 2020 08:20

Ліцей відкрили губернатор і абат

Ліцей відкрили губернатор і абат
Рішельєвський ліцей як шкільний заклад відкрили 1989-го на базі Одеської середньої школи № 36. Фото Investigatio

Імператор Російської імперії Олександр I 2 травня 1817-го затвердив доповідь міністра народної освіти князя Голіцина про створення Рішельєвського ліцею в Одесі. Назвали його на честь генерал-губернатора краю герцога Армана Еммануеля дю Плессі Рішельє. Фактично ліцей почав працювати лише наступного року.

Ідея будівництва належала одеському губернатору Дюку де Рішельє і керівнику католицьких церков в Новоросії абату Ніколя. Він народився у Франції, пізніше переїхав до Петербурга, де став відомим викладачем. Вони надрукували книгу "Нарис правил виховного Благородного Одеського інституту", яка стала справжнім статутом школи. Однак у той же рік Дюк де Рішельє був змушений залишити Одесу. Його справи довів до кінця його наступник граф Ланжерон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В інтернаті відкрили військовий заклад

Спочатку було два відділення — філософське та юридично-політичне. Термін навчання — 8-10 років. До 1820-го навчання велося французькою мовою. Згодом навчальні програми були вдосконалені, поліпшено методику викладання, відкрили педагогічне відділення для підготовки вчителів. У різні роки в ліцеї викладали вчені: хімік Дмитро Менделєєв, історик Сергій Єжевський, математик Поль Віардо.

Готували тут чиновників різних професій. Протягом багатьох років ліцей вважався одним з найкращих навчальних закладів в Україні та в усій Російській імперії. У 1865 році на базі ліцею відкрили Новоросійський університет. Знову ліцей як шкільний заклад відкрили 1989-го на базі Одеської середньої школи № 36.

У Львові відкрили перший в Україні військовий ліцей 14 жовтня 1992 року. Йому присвоїли ім'я Героїв Крут. Раніше тут був інтернат.

Зараз ви читаєте новину «Ліцей відкрили губернатор і абат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути