середа, 09 січня 2013 11:33

Кров страченого французького короля виявили в старому гарбузі

Сліди крові французького короля Людовика XVI, страченого на гільйотині більше 200 років тому, можливо, вдалося виявити команді вчених з Іспанії та Франції в старому гарбузі, повідомляє BBC.

У своїй статті у виданні Forensic Science International journal дослідники стверджують, що генетичний матеріал, виявлений на старому шматку тканини в порожнистому видовбаному гарбузі, належить страченому монарху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настільну гру короля Франції продадуть на аукціоні

Цей сувенір часів Великої французької революції зберігався в приватній колекції однієї з італійських сімей протягом століть.

Про належність крові Людовику XVI свідчить той факт, що вона майже повністю збігається з ДНК в муміфікованих останках іншого французького монарха з династії Бурбонів, Генріха IV.

Людовик XVI був страчений в січні 1793 року французькими революціонерами, після чого багато глядачів вмочали свої носові хустинки в кров обезголовленого короля.

Гарбуз зі слідами крові монарха прикрашений зображеннями революціонерів і має напис "21 січня Максімільєн Бурдалу вмочив свою хустку у кров Людовика XVI після його обезголовлення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жиль де Ре був соратником Жанни Д'Арк - справжня історія "Синьої бороди"

Аналіз ДНК слідів крові, виявлених усередині гарбуза, виявив її можливу приналежність Людовику XVI. Проте раніше вчені не могли підтвердити це, оскільки у них не було генетичного матеріалу його родичів.

Пізніше дослідникам вдалося виявити рідкісну генетичну подібність крові з ДНК, взятої з муміфікованої голови, яка, як вважають вчені, належить попереднику Людовика королю Генріха IV, вбитому 1610 року католицьким фанатиком.

Висновок про те, що голова належить французькому королю, дослідники зробили в 2010 році, виявивши схожість її рис зі збереженими портретами монарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наказ Наполеона підірвати Кремль знайшли у Франції

Французький патологоанатом Філіп Шарльє повідомив Франс Прес, що за результатами дослідження обидва об'єкти вивчення "мають спільну генетичну спадщину, передану по батьківській лінії. Вони мають прямий зв'язок один з одним через своїх батьків".

Вчені сподіваються, що зразок ДНК Людовика XVI допоможе розшифрувати генетичний код монарха, а також його родичів і спадкоємців.

Зараз ви читаєте новину «Кров страченого французького короля виявили в старому гарбузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути