вівторок, 20 листопада 2012 14:01

Настільну гру короля Франції продадуть на аукціоні

 

У грудні Sotheby's виставить на торги настільну гру 17 століття з бурштину, яка цілком ймовірно належала королю Англії і Шотландії Карлу I (1600 - 1649). За часом вона датується "золотим століттям" бурштинових виробів, які виготовлялися в Кенігсберзі, і виставляється на торги Sotheby's "Європейська скульптура & Предмети мистецтва: від Середніх віків до сучасності в середу", 5 грудня 2012 року з естімейтом ? 300,000-500,000.

Імовірно ця настільна гра належала королю Карлу I, що отримав її від свого батька короля Якова I (1566 - 1625) або від свого старшого брата Генріха Фредеріка Стюарта, принца Уельського (1594 - 1612). Пізніше вона перейшла у власність родини Хескет з Руффорд Холл (Ланкашир й Істон Нестон, Нортгемптоншир). За переказами сім'ї Хескет (записаними в 1855 році), Карл I заповідав цю настільну гру в день своєї страти 30 січня 1649 своєму другу і соратнику єпископу Лондона Вільяму Джаксону. Після, за тими же переказами, вона залишалася в сім'ї Джаксона, а потім в 18 столітті перейшла до Хескетів.

На користь такого аристократичного походження цієї гри свідчить виняткова якість її виконання. Чудове, виконане в класичному стилі рельєфне різьблення, використання світлого бурштину, який просвічує з-під напівпрозорого червоного бурштину - все це типово для кращих зразків подібних виробів з Кенінгсберга. Цей виріб залишається одним з найбільш вишуканих бурштинових творів 17 століття, що дійшли до наших днів.

Бурштин шанувався в європейській культурі ще до його поетичного опису Овідієм в "Mетаморфозах". Одна з найбільш ранніх згадок бурштину зустрічається у Гомера, і те, як він описує його, свідчить про те, що бурштин вважався дорогоцінним матеріалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жиль де Ре був соратником Жанни Д'Арк - справжня історія "Синьої бороди"

Вироби з бурштину зберігалися в багатьох королівських колекціях того часу. Дана настільна гра могла належати майбутньому королю Карлу I або його братові Генріху Фредеріку, Принцу Уельському. На користь цієї версії свідчить напис Zu Gott Allein Die Hoffnung Mein ("Моя єдина надія тільки Бог"), яка перегукується з особистим девізом їхнього діда з боку матері - короля Данії Фрідріха II. Яків I заохочував пристрасть свого старшого сина до настільних ігор, якими потім захопилися і придворні Якова й Карла. Але навряд чи вони були настільки ж віддані Карлу I. Розповідають, що коли в розпал Громадянської війни гонець приніс звістку про зраду короля шотландцями і парламентом, придворні, які грали в шахи, навіть не призупинили свою гру.

Цілком імовірно, що саме ця настільна гра, враховуючи її виняткову якість і рідкість бурштинових виробів в Англії 17 століття, фігурує в описі майна Карла I, зробленого в 1649-51 роках. Все це вказує на те, що автором даного виробу дійсно є знаменитий майстер Георг Шрайбер, що працював за замовленням королівських дворів. Стилістично і за рівнем виконання він дуже близький до єдиної відомої сьогодні підписаної та датованої Шрайбером настільній грі, яка була продана Sotheby's в Лондоні в квітні 1990 року.

Схожість цих двох виробів проглядається і в багатому використанні рельєфно вирізаних алегоричних сцен, жіночих фігур, портретів і бюстів в костюмах тієї епохи в стилі all'antica, в застосуванні срібла і кольорової металевої фольги. Дана настільна гра включає в себе шахову дошку (внизу), дошку для гри "Дев'ять чоловіків Моріса" зверху, ще одну дошку (з двох стулок) для гри в нарди всередині і 28 шашок, теж того часу.

Датування 1607 роком дає підстави вважати цей зразок найбільш раннім з аналогічних виробів Шрайбера і можливо - попередником всіх наступних виробів найвищої якості, що призначалися для королівських осіб. Розкішні бурштинові objets d'art часто виступали якдипломатичні подарунки, і не виключено, що саме в такій ролі це виріб було надіслано в 1607 році серед інших предметів з бурштину курфюрсту Браднебурга Якову I, що правив тоді Пруссією.

Настільна гра виставляється на торги попечителями заповіту другого барона Хескета.

Зараз ви читаєте новину «Настільну гру короля Франції продадуть на аукціоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути