Ексклюзиви
понеділок, 11 травня 2020 09:33

Кримських татар вирішили депортувати

Кримських татар вирішили депортувати
Уже 18 травня 1944 року нарком НКВС СРСР Лаврентій Берія звітував Сталіну та Молотову про початок депортації кримських татар Фото: lenta.ru

Рішення переселити усіх кримських татар з півострова у середньоазіатські регіони прийняли в СРСР 11 травня 1944-го. Їх зарахували до "нелояльних народів".

Масові репресії проти населення радянська влада розпочала одразу повернувшись до Криму. Згодом пішла ще далі.

У наказі від 11 травня було прописано, що "у період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували із частин Червоної армії, які обороняли Крим, і переходили на бік противника, вступали у сформовані німцями добровольчі татарські військові частини, які боролися проти Червоної армії, в період окупації Криму німецько-фашистськими військами, брали участь у німецьких каральних загонах, кримські татари особливо відзначалися своїми звірячими розправами щодо радянських партизан, а також допомагали німецьким окупантам в справі організації насильницького угону радянських партизан в німецьке рабство та масового винищення радянських людей...".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 країн світу обговорюють визнання депортації кримських татар геноцидом

Цим і виправдовувалася так звана "детатаризація" Криму, хоча співпрацювали з нацистами, як і у інших радянських республіках, незначна кількість населення.

У документі було наказано підготувати весь необхідний транспорт для депортації. Операція з переселення кримських татар до Узбецької РСР мала розпочатися вранці 18 травня. Попри це, насильницьке виселення в окремих населенних пунктах розпочалося ще ввечері 17-го. Завершити його мали до 1 червня 1944 року. Кримські татари отримували статус "спецпоселенців".

У червні 2019 року сейм Литви визнав депортацію кримськотатарського народу 1944-го геноцидом. За резолюцію проголосували 77 депутатів, 1 утримався. Литва також закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на Росію та політику невизнання анексії півострова.

Зараз ви читаєте новину «Кримських татар вирішили депортувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути