Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2019 08:20

Козаки розбили королівську армію на переправі

Козаки розбили королівську армію на переправі
Хмельницький під тиском хана уклав з королем Речі Посполитої Зборівський договір. Картина Януша Коссака

Армія Богдана Хмельницького розбила військо Речі Посполитої Яна ІІ Казимира 16 серпня 1649 року біля містечка Зборова. Хмельницький під тиском хана уклав з королем Речі Посполитої Зборівський договір.

У квітні 1649 року Богдан Хмельницький закликав народ до боротьби з іноземними гнобителями. У військо пішли всі чоловіки – кожен підготував свою амуніцію, насушив сухарів для походу. У червні українське козацьке військо розпочало наступ на західні землі. З ними - загін кримських татар хана Іслям-Герая ІІІ. Їм пообіцяли велику винагороду за службу.

Козаки розбили 15-тисячну польську армію та оточили залишки у фортеці Збараж. Замок штурмували місяць. На підмогу обложеним з-під Любліна рушає 30-тисячне військо короля Яна II Казимира. Хмельницький лишає частину військ і з головними силами виступив назустріч королю. Армії зустрілися під містом Зборовом на річці Стрипі, за 80 км від Збаража. 15 серпня 1649 року відбулась Зборівська битва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки застосували нову тактику битви

Спочатку річку перетнув сам монарх і піхотні частини, потім рушила артилерія, за нею - кіннота. Переправа була в самому розпалі, коли поляки просто перед собою побачили навалу татар і козаків. Хмельницький завдав одночасного удару по польському війську з фронту по частинах, що встигли переправитись і з тилу. Королівська армія виявилася розрізаною. У перший день поляки втратили не менше 7 тисяч чоловік; козаки і татари набагато менше. Наступного дня становище поляків стало катастрофічним.

Коронний канцлер Єжи Оссолінський підмовляє Яна Казимира звернутися до кримського хана. Польща обіцяла відновити щорічну данину Кримові, сплатити 400 тис. золотих за повернення татарів додому без ясиру. Отримавши завдаток, Іслам-Ґірей почав вимагати від Хмельницького замирення з королем. Хмельницький під тиском хана уклав з королем Речі Посполитої Зборівський договір. Він формально визнавав козацьке управління південно-східними територіями Речі Посполитої. Війська розвели, облогу Збаража зняли.

Під Берестечком закінчилася 10 липня 1651 року битва між армією Речі Посполитої і союзним козацько-татарським військом. Битва завершилась підписанням невигідної для козаків Білоцерківської мирної угоди

Зараз ви читаєте новину «Козаки розбили королівську армію на переправі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути