Ексклюзиви
вівторок, 02 червня 2020 12:11

Козаки оточили і знищили військо короля

Козаки оточили і знищили військо короля
Богдан Хмельницький наказав стратити полонених польських військових. Деякі представники козацької старшини і татари засуджували такий крок Ілюстрація: wikipedia

Козацько-татарське військо під проводом гетьмана Богдана Хмельницького і Нуреддин-султана знищило польсько-шляхетську армію у битві під Батогом на Вінниччині 2 червня 1652 року. Разом з польською армією загинуло все її командування.

Перед тим, у Берестецькій битві 1651 року козаки зазнали великої поразки. Були змушені укласти ганебну Білоцерківську угоду, що обмежувала досягнення національно-визвольної війни. На вільні українські землі поверталися шляхта й магнати, які відновлювали старі кріпосницькі порядки. Українці не бажали віддавати здобуте полякам, а поляки йти їм на поступки. Обидві сторони готувалися до нових бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закінчилась найбільша битва визвольної війни

Приводом до їх поновлення стали дії молдавського володаря Василя Лупула, який обіцяв Хмельницькому союз, але після поразки козаків порушив слово. Уже навесні 1651-го загін сина гетьмана Тимоша вирушив на Молдову, щоб змусити Лупула виконувати угоду. Скріпити її планував одруженням на доньці володаря Розанді. Дізнавшись про такі плани, поляки та найманці під проводом коронного гетьмана Мартина Калиновського перегородили Тимошу шлях неподалік гори Батіг - тепер коло села Четвертинівки Тростянецького району Вінницької області, але зустріли не загін Тимоша, а все військо гетьмана Хмельницького й татар.

Польський військовий табір був узятий у цілковите оточення, а довершив справу генеральний штурм. За підрахунками загинуло 8 тис. вояків, а з ними і сам гетьман Мартин Калиновський. Після битви Хмельницький викупив у татар вцілілих полонених і наказав їх стратити, пояснюючи вчинок помстою за Берестечко, за що отримав частковий осуд від сподвижників.

Перемога козаків призвела до скасування Білоцерківської і фактичного поновлення Зборівської угоди 1649 року. В Україні розпочалося масове повстання проти шляхти, яке примусило загарбників рятуватися втечею. Відкритий шлях на Молдову дозволив козакам взяти країну силою та примусити Василя Лупула виконувати вимоги Хмельницького. Уже 21 серпня 1652 року новий союз між країнами було скріплено династичним шлюбом Тимоша Хмельницького і Розанди у Яссах.

Гетьман Богдан Хмельницький і король Речі Посполитої Ян II Казимир уклали Зборівську угоду 8 серпня 1649-го. За нею Польща вперше визнала Українську державу.

Зараз ви читаєте новину «Козаки оточили і знищили військо короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути