середа, 10 липня 2019 07:10

Закінчилась найбільша битва визвольної війни

10 липня 1651 року під Берестечком закінчилась найбільша битва визвольної війни 1648-1654 років.

Це наймасштабніший бій який відбувся між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького (100 тис.вояків) і кримсько-татарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку (50 тис.) із польською армією Яна ІІ Казимира (150 тис.військових).

Поляки не змогли продовжити війну, тому почали переговори. Внаслідок битви Хмельницький був змушений прийняти дискримінуючий мир (Білоцерківський мирний договір). За цим договором число реєстрового війська зменшувалось до 20 тис., козацьку територію обмежено тільки до Київського воєводства, шляхті повернуто її давні володіння, а селяни мали повернутися на панщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розгромили московську армію

Битва під Берестечком не стала завершенням війни. Білоцерківський договір, який так і не був затверджений сеймом, не тривав і року.

Битва закінчилась перемогою, однак козацька армія не була розгромлена. Основних своїх втрат козаки зазнали на переправі через Пляшівку, під час виходу з битви. Останні наукові дослідження показують, що кількість загиблих козаків в польських історичних джерелах (до 30 тис. убитих) є перебільшеною. Археологічні розкопки, що проводяться в останні десятиліття на місці битви, віднайшли рештки лише близько сотні загиблих під час переправи козаків.

Автор: uk.wikipedia.org
  Битва під Берестечком
Битва під Берестечком

Через два місяці Богдан Хмельницький зміг зібрати майже стотисячне військо під Білою Церквою, блокувавши там війська Речі Посполитої і змусивши їх укласти мир. Це свідчить про те, що втрати в битві були незначними.

З одного боку битву вважають катастрофічною для українського війська. З іншого - одразу ж після битви Хмельницький зібрав нове військо. Очевидно становище поляків теж не було найкращим, тому обидві сторони згодились на перемир'я.

Автор: uk.wikipedia.org
  Пам'ятник загиблим козакам під час битви
Пам'ятник загиблим козакам під час битви

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648 року.

Дізнавшись, що гетьман Запорізької Січі готує повстання, уряд Речі Посполитої відправив проти нього Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами.

Зараз ви читаєте новину «Закінчилась найбільша битва визвольної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути