Ексклюзиви
неділя, 07 липня 2019 13:23

Українці розгромили московську армію

Українці розгромили московську армію
Українці розгромили московські війська під Конотопом Ілюстрація: Голос України

Битва під Конотопом між українсько-татарськими та московськими військами розпочалась 7 липня 1659 року. Тоді у ході Московсько-Української війни війська гетьмана Івана Виговського завдали нищівної поразки московським військам князя Олексія Трубецького.

До цього місцеве населення виступило проти свавілля московських військ воєводи Григорія Ромодановського та уманського полковника Івана Безпалого у Полтавському, Лубенському та Мирогородському полках Лівобережної України та підтримало гетьмана Івана Виговського. Москва прислала Ромодановському 50-ти тисячне підкріплення князя Олексія Трубецького, яке взяло в облогу місто Конотоп. Місто було погано укріпленим. Із захисту мало лише природній рів з водою. Проте соратник Івана Виговського сіверський полковник Григорій Гуляницький з 4-х тисячним загоном козаків вирішує обороняти місто. Надсилає листи Виговському з проханням про допомогу.

Гуляницький утримує місто 2 місяці. За цей час Виговський встигає зібрати 17 тис. козаків, 40 тис. кримськотатарської кінноти. До них приєднуються 3 тис. польських добровольців та 1 тис. сербських і молдавських найманців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володар булави домовився з кремлем про Київ

Вранці 7 липня 1659 козаки підійшли під Конотоп і вдарили по війську Трубецького. Той відправив на козаків кінний загін героя московсько-польської війни Семена Пожарського чисельністю 6 тис. чоловік. Але Пожарський потрапив у пастку козаків і татар під селом Соснівкою. Трубецькой вислав йому допомогу у кількості 5 тис. вершників – усі вони полягли, в тому числі й сам Пожарський.

Трубецькой розпочав відступ з під Конотопа, відійшов до міста Путивль. Усього у ході битви росіяни втратили до 30 тис. чоловік.

"Цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув за один день. – писав російський історик Сергій Соловйов. - і вже ніколи після того цар московський не був у змозі вивести в поле такого блискучого війська. У жалібній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу й жах охопив Москву. Удар був тим важчий, що був несподіваним; та ще після таких блискучих успіхів!"

Поразка московських військ спричинила паніку при дворі. Москву готували до облоги. Проте Івану Виговському не вдалося скористатися перемогою через дії співвітчизників.

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648 року. Дізнавшись, що гетьман Запорізької Січі готує повстання, уряд Речі Посполитої відправив проти нього Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами.Польські генерали не чекали спротиву і розділили свої війська. 24-річний Стефан Потоцький, син Миколая вів 2-тисячне військо на Жовті Води. Кримські татари, з якими Хмельницький уклав угоду напали на його табір. Невеликий загін на чолі з Тугай-беєм вони відбили. Вирішили укріпитись. Поляки чекали німецьких найманців та реєстрових козаків. Основні польські сили були за 200 км від Жовтих Вод, у Корсуні.

Зараз ви читаєте новину «Українці розгромили московську армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути