Ексклюзиви
неділя, 08 квітня 2018 08:20

Костомарова заарештували напередодні весілля

Костомарова заарештували напередодні весілля
Народна картина "Арешт Шевченка". Фото: Кровець

8 квітня 1847 року за приналежність до Кирило-Мефодієвського братства у Києві заарештовано історика Миколу Костомарова. За три дні до цього - поета Тараса Шевченка.

Студент університету святого Володимира Олексій Петров доніс Бібікову, що в Києві з 1846 року існує таємне Кирило-Мефодіївське товариство. "Братчики" товариства читають "протизаконні" вірші Тараса Шевченка, закликають "малоросіян до повстання". Жандарми Третього таємного відділення заарештували учасників товариства - письменника Миколу Гулака у Петербурзі, у Варшаві — Пантелеймона Куліша, в Києві — Миколу Костомарова, Георгія Андрузького та інших. Костомаров і Шевченко товаришували давно. Ще з першого знайомства, коли мешкали по сусідству на Хрещатику, в районі Бесарабської площі. Саме тоді Костомаров хотів побратися із Аліною Крагельською, а Шевченко їхав до нього на весілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відкриття пам'ятника Шевченка у Вашингтоні прийшли 100 тисяч українців

Слідчі Третього відділу імператорської канцелярії в Петербурзі щодня допитують арештантів. Шевченка допитують останнім. Він зізнався, що всі поетичні й малярські твори є його власними, протизаконними. Приналежність свою до товариства Кирила й Мефодія відкидав. Відповідями Шевченка жандарми лишилися невдоволені. Після цього допиту поету на три тижні дали спокій.

У одиночних камерах було чисто, видно було вулиці з заґратованих вікон, добре годували. Почав писати поезію і побутові балади на складеному в 1/16 тонкому аркуші поштового паперу. Усього склав 13 віршів: "Не кидай матері", "Мені однаково, чи буду", "Ой, одна я, одна", "За байраком байрак", "Чого ти ходиш на могилу?", "Ой, три шляхи широкії", "Мені однаково…". 19 травня, ввечері, побачив у вікно матір Костомарова, коли вона йшла на побачення з сином. Під враженням написав вірш "М. Костомарову". Твори увійшли до циклу "В казематі".

28 травня граф Олексій Орлов подав царю Миколі І доповідь про "Украйно-Славянское общество", як вони називали Кирило-Мефодіївське товариство. Ніякого суду не було. Доповідь шефа жандармів становила фактично вирок членам товариства. Головним керівником Товариства було визнано Миколу Гулака. Його на трирічний термін було ув'язнено у Шліссельбурзькій фортеці. Микола Костомаров перебував в ув'язненні один рік, Олександр Навроцький — півроку у В'ятській тюрмі.

Інших членів братства царський режим вислав у віддалені губернії імперії під нагляд поліції. Кулішеві, Костомарову й Гулакові заборонили повертатися в Україну та вести літературну діяльність. Суворе покарання підірвало здоров'я Костомарову. З Аліною, яка стала помічницею у науковій праці, вони побралися лише через 28 років. Шевченка покарали найжорстокіше. Його відіслали служити рядовым в Оренбурзський корпус с правом вислуги. У вироку Шевченкові з'явилося додаткове формулювання: "Под строжайший надзор, с запрещением писать и рисовать". Його дописав сам Микола І.

30 квітня 1840 року петербурзький цензор Петро Корсаков підписав квиток на видачу "Кобзаря" Тараса Шевченка з друкарні Є. Фішера. Це день виходу в світ першого твору Кобзаря. Видання побачило світ накладом 1 000 примірників по 114 сторінок.

Зараз ви читаєте новину «Костомарова заарештували напередодні весілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути