вівторок, 27 серпня 2013 19:40

Королівський чертог з "Беовульфа" розкопали в Данії

Королівський чертог з "Беовульфа" розкопали в Данії
Фото: theyreadhappilyeverafter.wordpress.com

Першу королівську столицю Данії - Лейрі, розташовану за 37 км на захід від Копенгагена, досліджують археологи, повідомляє Наука 21 століття. Вчені на чолі з Томом Кристенсеном вже знайшли, розкопали і датували будівлю кінця 5 - початку 6 ст. - найперший королівський чертог (палац) Лейрі, описаний в "Беовульфі".

За сюжетом поеми "Беовульф", молодий шведський воїн відправляється до двору короля Данії, щоб врятувати його людей від велетня-людожера Гренделя. Людожер прокрався в чертог, поки конунг і витязі спали, і пожер тридцять чоловіків. Беовульф влаштовує Гренделю засідку в тому ж чертозі та перемагає його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавніша варварська поема є християнською історією боротьби добра і зла

Більше того, науковцям вдалося з'ясувати, що саме куштували витязі, які бенкетували в "чертозі для трапез, якого люди довіку не бачили". У руїнах знайшли кістки сотень тварин - поросят, корів, телят, баранів, кіз, оленів, гусей, качок, курей і риб. Також були знайдені фрагменти скляних чаш, прикраси з бронзи, срібла і золота, гончарні вироби з Англії і з Рейну - і крило морського орла, чиє пір'я пішли, швидше за все, на оперення стріл.

Загалом археологи виявили в Лейрі шість королівських палаців. Кожен з них використовувався одним-двома поколіннями данців, а потім зал розбирали і будували новий неподалік. Всі останки датуються 500-1000 рр., і всі палати перебували приблизно в одному місці - за винятком однієї, якраз і пов'язаного з "Беовульфом". Вона розташовувалася на півкілометра північніше.

Ймовірно, зміна місця і була пов'язана з подіями, описаними в легенді. Там сказано, що найдавніший чертог був покинутий через безчинства Гренделя. Чи існував цей монстр (його ім'я означає буквально "винищувач") як щось реальне - таємнича інфекція або грізний богатир, ворог данців - науковці поки незрозуміло.

Зараз ви читаєте новину «Королівський чертог з "Беовульфа" розкопали в Данії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути