вівторок, 28 травня 2013 14:33

Уперше опублікували незавершену поему Толкіна про короля Артура

 

Незавершена й неопублікована поема Толкіна про легендарного короля Артура й падіння Камелота нарешті побачила світ, пише The Telegraph.

Поема "Падіння Артура" написана давнім алітераційним віршем. Частково на її створення Толкіна надихнув текст 14-го сторіччя "Morte Arthure". Автор задумав її у 1930-х, однак згодом закинув цю ідею з невідомих причин.

Перша згадка про поему – в листі 1934 року від друга Толкіна, Р.В. Чемберса, який писав: "Це справді чудова річ, направду епічна, що винятково ілюструє, як розмір "Беовульфа" придатний до сучасної англійської… Ти просто мусиш її закінчити".

На жаль, Толкін так і не завершив поеми, закинувши її на 40-вій сторінці. Представники HarperCollins зауважують, що це єдиний твір Толкіна на основі легенд про короля Артура, який, утім, "можна розглядати як його найкращу спробу використання давнього англійського алітераційного вірша".

Чорнові записи та фрагменти поеми ретельно зібрав і відредагував син письменника, Крістофер. Після смерті батька він неабияк попрацював: перебрав і впорядкував 70 коробок татових невідомих рукописів і зробив їх доступними для публіки.

Поема "Падіння Артура" оповідає про наслідки роману королеви Ґвіневри з Ланселотом. У нестандартному для переспівів артурівського циклу дусі Толкін підкреслює любов-відданість Ланселота до Артура та його глибокі муки сумління.

Зараз ви читаєте новину «Уперше опублікували незавершену поему Толкіна про короля Артура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі