Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2018 09:56

Королева присягнула на вірність 8-річному синові

Королева присягнула на вірність 8-річному синові
Штурм фортеці Тюїльрі 10 серпня 1792 року. Фото: Вікіпедія

10 серпня 1792 року 20-тисячний натовп парижан захопив палац Тюільрі. Було оголошено про відміну влади короля. Монарха Людовика XVI та його сім'ю заарештували. Вони здалися. 22 січня 1793-го Людовика XVI стратили. Дізнавшись про страту чоловіка, королева Марія Антуанетта впала на коліна та присягнула на вірність 8-річному синові як королю.

Приводом для повстання стали чутки про можливе вторгнення австрійських армій і змову з ними короля. До влади у Франції прийшла республіканська партія жирондистів.

Людовик відмовився від захисту палацу. Даремно королева Марія-Антуанетта наполягала, що вони повинні залишитися і битися до кінця. Ще до того, як пролунав перший постріл, королівська сім'я заховалася в палаці.

Людовик пішов зі своєю сім'єю та міністрами до приміщення, призначеного для стенографів. Там королю надали місце, і він слухав із своєю звичайною м'якою байдужістю, як депутати обговорювали його долю. Королева сиділа біля решітки з дофіном на колінах. Вона розуміла всю трагічність становища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нехай їдять тістечка" - чи справді це фраза Марії-Антуанетти

Королева також була поміщена до в'язниці. У цей момент на ній було траурна сукня, і вона мала з собою трохи білизни - нічну сорочку, пару блузок, хустки, панчохи, кілька нічних чепчиків і стрічки. На шиї висів портрет сина і його пасмо волосся, заховане в дитячу рукавичку.

Марію Антуанетту стратили 21 вересня 1792-го. У неї було 4 дітей - Марія Тереза Французька, Луї Шарль, Людовик XVII, Софія-Єлена-Беатріс. 2 сини королеви та молодша донька, за офіційною версією, померли від туберкульозу. Старша донька Марія-Тереза провела свою юність у в'язниці в Тамплі. Про страту батька і матері 1793-го та про смерть молодшого брата Луї Шарля, який помер у Тамплі, вона дізналася лише в липні 1795-го.

Марія-Тереза отримала в історії імя "тампльська сирота". Вона вважалася символом страждання і викликала повагу навіть у опонентів.

Марія Антуанетта перед смертю написала листа рідним, який вони змогли прочитати лише через 21 рік.

"Шкода покидати бідних дітей. Ви знаєте, що жила лише для них. Нехай мій син ніколи не забуває останніх слів свого батька, які я гаряче повторюю йому: нехай ніколи не прагне помсти за нашу смерть".

Далі королева попросила пробачення у всіх і пробачила ворогів.

Коли лист Марії Антуанетти знайдуть, вже не буде чоловікової сестри - їй також відрубають голову.

Зараз ви читаєте новину «Королева присягнула на вірність 8-річному синові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути