четвер, 05 квітня 2018 13:25

Конституцію написали староукраїнською та латинською мовами

Конституцію написали староукраїнською та латинською мовами
5 квітня 1710 році прийняли першу українську Конституцію. Фото: "Вікіпедія"

5 квітня 1710 році український гетьман Пилип Орлик прийняв "Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького". Документ став першою українською конституцію.

Пилип Орлик був одним із найближчих сподвижників Івана Мазепи. Після поразки шведсько-українського війська під Полтавою 1709 року він емігрував до міста Бендери в сучасній Молдові.

На козацькій раді під час обрання Орлика між гетьманом, старшиною і запорожцями уклали "Пакти і Конституцію прав і вольностей Війська Запорозького". Документ фактично проголошував в Україні незалежну республіку, зберігаючи протекторат шведського короля та скасовував підданство московському цареві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переяславська рада 1654 року - чи об'єдналися "братні народи"?

Конституція складається з 16 статей. У ній йшлося про права України на суверенітет від Москви і Польщі, основною релігією затверджувалось православ'я, підпорядковане константинопольському, а не московському патріарху. Конституція відроджувала державні кордони часів Гетьманщини і регламентувала зовнішні та внутрішні соціально-політичні та економічні відносини гетьмана зі старшиною та рядовим козацтвом, встановлювало інституцію на кшталт козацького парламенту. До нього залучалися не лише генеральна та полкова старшина, а й січовики. Документ видали латинською та староукраїнською мовами.

22 березня 1654 р. до Москви прибуло посольство гетьмана Богдана Хмельницького для визначення статусу запорізьких козаків у складі Росії. Козацька делегація привезла до Москви грамоту Хмельницького до царя та проект договору, який містив 23 пункти. У проекті "гарантувалася повнота внутрішньої автономії держави й усувалось будь-яке втручання влади московського царя у внутрішні справи України".

Зараз ви читаєте новину «Конституцію написали староукраїнською та латинською мовами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути