Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 08:20

Концерти The Beatles пікетували члени Ку-клукс-клану

Концерти The Beatles пікетували члени Ку-клукс-клану
Концерти гурту 1966-го пройшли в 14 містах США та Канади на великих майданчиках. Фото: www.gettyimages.com

Лідер британського гурту The Beatles Джон Леннон в інтерв'ю, опублікованому в лондонській газеті Evening Standard 4 березня 1966-го, заявив що вони популярніші за Христа.

Колектив виник 6 років до цього в англійському місті Ліверпуль. Музиканти Джон Леннон, Пол Маккартні, Джордж Харрісон, Стюарт Саткліфф і Піт Бест придумали назву The Beatles. За два роки Стюарта Саткліффа і Піта Беста замінив барабанщик Рінґо Старр. Після появи дебютного альбому Please, please me почали гастролювати іншими країнами.

Після 9-денного туру Beatles у США 1963-го у світі почалася "бітломанія". Наприкінці лютого 1966-го Джон Леннон зустрівся із журналісткою Морін Клів у своєму будинку неподалік Лондона. Тоді й розповів про те, що учасники групи – атеїсти. Потім сказав фразу про те, що The Beatles популярніші за Ісуса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-соліст The Beatles виступив на сцені востаннє

Інтерв'ю жодної помітної реакції британської громадськості не викликало. Коли текст передрукувала американська преса, там розпочалася кампанія проти музикантів. Священники з "християнських" південних штатів жорстко засудили висловлювання музиканта. Рекомендували своїм прихожанам "не слухати диявольську музику богохульних британців". Радіостанції в Нью-Йорку і інших містах перестали транслювати пісні "бітлів".

Скандал вийшов за межі США. У Мехіко пройшли громадські демонстрації, які засуджували групу. У Південній Африці, Іспанії та Філіппінах заборонити музику The Beatles на національних радіостанціях. Ватикан також публічно засудив Леннона. Саме в цей час The Beatles готувалися до концертів у Сполучених Штатах. Група вирішила не скасовувати гастролі.

Концерти пройшли в 14 містах США та Канади на великих майданчиках. Гастролі супроводжувалися пікетами, лайкою в пресі, проповідями місцевих священиків. На сцену часто летіло різне сміття. Їх пікетували члени расистської організації Ку-клукс-клану.

The Beatles прийняли рішення припинити ненависні гастролі. Гурт відмовилися від сценічних виступів і зосередилися на студійній роботі. Шоу в Сан-Франциско 29 серпня 1966-го стало їх останньою появою на сцені.

Екс-соліст The Beatles 34-річний Джон Леннон виступив на сцені востаннє 28 листопада 1974-го. Це сталося у нью-йоркському залі "Медісон Сквер Гарден". Через 6 років співак загинув.

Зараз ви читаєте новину «Концерти The Beatles пікетували члени Ку-клукс-клану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути