понеділок, 10 червня 2019 10:24

Князь посадив синів до в'язниці

Князь посадив синів до в'язниці
Володимир Великий посів Київський престол Ілюстрація: arts.in.ua

Князь Володимир Святославович почав правити у столиці Русі Києві 10 червня 978-го року. Розбудував і посилив державу, за що його назвали Великим.

"Князь Красне Сонечко стоїть на чолі держави. Ласкавий до підданих і суворий до ворогів. Його оточують радники-бояри та грізні витязі-богатирі. Всі вони бенкетують з князем у його пишних палатах. В інший час богатирі їздять у "чистому полі" несуть службу на заставі богатирській даючи відсіч ворогам. Під їхнім надійним захистом трудяться орачі й скотарі, ремісники й промисловики, увесь народ Київської Русі", - писав український історик Микола Костомаров.

Новий київський правитель збирає східнослов'янські землі навколо Києва - хорватів і дулібів, вятичів і радимичів. Приєднує до володінь Русі Червенські міста - Галицькі й Волинські землі. Має великий авторитет своїх дружинників.

"Сріблом і золотом не знайду собі дружини, а з дружиною добуду і срібло і золото, як мій дід і батько мій", - любить казати він.

Енергійно впроваджує державні реформи. Пише звід законів "Устав земляний". Придушує бунтівну родоплемінну знать. Посилає 12 синів до різних міст і земель Русі.

Посадив Вишеслава в Новгороді, Ізяслава в Полоцьку, Святополка в Турові, Ярослава в Ростові, Всеволода у Володимирі, Мстислава у Тмутаракані.

Велику увагу приділяє релігійним питанням. Робить спробу об'єднати слов'янські племена навколо віри у верховного Бога Перуна. Зазнає невдачі. Кожне плем'я хоче бачити верховним своє божество - Дажбога, Сварога, Велеса і не визнає Перуна, а відповідно й Володимира.

"Усі слов'яни мали віру східних поган. Визнаючи єдиного Бога Вседержителя, вважали символом і житлом його сонце, а знаряддям гніву - його грім, або перун. Тому і вшановували сонце запалюванням вогню як його образу, вкидаючи туди початки од всього ростучого, а празник сей називали Купалою", - зазначається в "Історії Русів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мордорська версія": російську імператрицю видали за княгиню Ольгу

Володимир розуміє, що об'єднати та зміцнити державу зможе лише єдинобожжя. Починає шукає альтернативу. Звертається до євреїв та мусульман, але в результаті приходить до Візантії від якої приймає хрещення.

"Звелів перекинути ідолів - одних порубати, інших спалити. Перуна ж наказав прив'язати до хвоста коня й тягти Боричевим узвозом", - пише Нестор Літописець у "Повісті минулих літ".

Саме з цього часу Київська русь долучається до світової культури: книжності, мистецтва, освіти і науки.

Русичі пам'ятали трагічну загибель батька Володимира Святослава від рук печенізького хана Курі. Тому бачили вищу доброчесність князя в його боротьбі з кочовим степом. 7 великих походів на печенігів закінчуються перемогою. Саме за наказом князя довкола Києва зводять систему насипів відому як "змієві вали" - за задумом це повинно було стати значною перешкодою степовій кінноті.

Останні роки життя Володимира затьмарила непокора синів. 1012-го повстає син Святополк з Турова. Князь кидає сина до в'язниці. Через 2 роки те ж саме чинить Ярослав з Новгорода, в майбутньому прозваний Мудрим. Володимир розпочинає підготовку походу на сина, але у розпалі готувань раптово помирає.

3 липня 964 року дружина князя русів - Святослава Ігоревича з роду Рюриковичів здобула нищівну перемогу над військом Хозарського каганату.

Столицю іудейської Хозарії - Ітиль взяли війська Святослава і зруйнували, пізніше зруйнували ключові фортеці Хозарії, що складали основу її влади.

За свідченнями середньовічних мандрівників, основними доходами каганату, крім посередництва і лихварства, протягом всієї його історії була работоргівля.

Зараз ви читаєте новину «Князь посадив синів до в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути