Ексклюзиви
понеділок, 13 травня 2013 11:25

Книгу маркіза Кюстіна росіяни називали рекордсменом світової русофобії

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Астольф де Кюстін
Астольф де Кюстін

170 років тому в Парижі вийшла найвідоміша й найскандальніша книга про Росію. Автор – Астольф де Кюстін назвав свій твір "Росія в 1839 році". Існує ще й інший варіант назви: "Вся правда про Росію". Саме того року великий прихильник монархізму маркіз де Кюстін прийняв запрошення відвідати імперію, де царював Микола І.

Кюстін поїхав у Росію переконаним монархістом, а повернувся стійким прихильником конституційного ладу. За чотири роки після подорожі видав свій роман, що спричинив бурю відгуків, як у Росії, так і в Європі. Книга кілька разів перевидавалася й вважалася найкращим твором, що передає характер росіян. Навіть через сто років уже в сталінській Росії американський дипломат Бедел-Сміт писав свої звіти до Вашингтона, керуючись нотатками Кюстіна, а часом навіть списуючи цілі сторінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масонські проекти в Україні досі є різними цивілізаціями в єдиній державі - Яневський

Сама книга була в Росії суворо забороненою. Вперше невеликі уривки з неї надрукувалися в 1910 році. За радянської влади Кюстіна також не друкували. Тільки в 1930 році "видавництво політкаторжан" під назвою "Николаевская Россия" видало невеликі й грубо перекручені уривки. І лише в 1996 році її видали повністю. Однак наш сучасник відомий художник Ілля Глазунов сказав, що книга Кюстіна "вчить ненависті до Росії, а її автора можна вважати класиком світової русофобії, її чемпіоном і рекордсменом".

Найбільше вразив росіян закид, що деспотизм є природним станом їхнього суспільства.

"Деспотизм становить сенс мого правління, але він є в згоді із генієм нації", – заявив маркізу сам імператор Микола І. Образилися в Росії й на слова Кюстіна про те, що у разі загрози імперії росіяни волітимуть бачити на троні такого нелюда, як Іван Грозний, аніж спостерігатимуть розпад своєї країни.

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  "Россия в 1839 году", 2 издание 1844 года
"Россия в 1839 году", 2 издание 1844 года

Спостереження та вислови маркіза стали тепер класичними. Ось деякі з них:

"Ця нація загарбницька: вона в своєму приниженому становищі леліє надію поширити панування на інших, ця рабиня навколішках мріє про панування над світом. Росія бачить у Європі здобич, яка раніше чи пізніше буде віддана їй. Росія є воюючим суспільством, її сила не полягає в ідеях, її сила у війні. Тобто в хитрощах та жорстокості".

"Мораль народу не міняється за одним помахом палиці чарівника. Звичаї росіян усупереч претензіям цих напівдикунів є і довго ще залишаться жорстокими".

"Якщо коли-небудь в Росії спроможуться на справжню революцію, то різанина буде регулярною, як полкові вправи".

"Інші нації терпіли тиранію, московська нація її одушевила, вона її любить. Лише в цьому народі були мученики, що обожнювали своїх катів. Рим не падав на коліна перед Нероном, а росіяни це зробили перед Іваном Грозним. Якщо це покора, то вона йде далеко навіть для християн, якщо це підлість – то вона непростима; а коли це патріотизм, – то він нечестивий".

"Є одна пристрасть, яку росіяни розуміють, як жоден народ її не розумів: це амбіція. Амбіція змушує їх жертвувати всім, аж до смерті включно".

"Уявіть собі європейську дисципліну, що підтримує азіатську тиранію, поліцію, що приховує варварство, а не бореться з ним, уявіть напівдикий народ, який мілітаризували й вимуштрували, але забули цивілізувати, – і ви зрозумієте в якому становищі перебуває російське суспільство".

"Країна, де церкву Василя Блаженного в Москві називаються домом молитви, не є Європою. Люди, що йдуть поклонятися Богові в цій коробці для цукерок не є християнами".

"Російське духівництво ніколи не було й не буде нічим іншим, як поліцією, одягнену в трохи відмінну від війська уніформу імперії. Під керуванням імператора попи та їхні єпископи є полком урядовців".

"Кремль - це витвір понадлюдської злотворної істоти. Слава в рабстві – такою є алегорія цієї шайтанської споруди".

"Історію Росії ховають від росіян і хочуть сховати від усього світу. Спогади про те, що діялося вчора, є власністю імператора. Він змінює на своє бажання літописи країни та щоденно роздає своєму народові історичні правди, які співпадають з вигодою моменту".

"Селянка Нікіфорова донесла уряду про втечу її сина з війська. Імператор нагородив її срібною орденом святої Анни з написом "за пильність" (бдительность)".

"У Троїцькому монастирі була бібліотека. Не зважаючи на прохання, мені її не показували, бо перекладач весь час повторював: "Це заборонено".

"Презирство до того, що їм не знане, є вдачею росіян. Замість старання зрозуміти чуже, вони насміхаються над ним".

"У всіх суспільствах народ поганяє, а уряд стримує. Тут усе навпаки: уряд поганяє, а народ стримує".

"Російські царі навчили нас, що найгіршим деспотизм стає тоді, коли вдає, що робить добро. Тоді він виправдовує свої найдикіші вчинки добрими намірами, а зло, яке нібито має бути ліками, не має меж. Фальшиві чесноти зводять на манівці дух народу, засліпленого блискучими принадами злочину, розмірами злочинств, які виправдовуються обставинами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До анафеми Івана Мазепи в Росії ставляться обережно - історик

Відразу після виходу книги Кюстіна в Росії вчинився переполох. Масово почали виходити спростування. Яків Толстой, Ксаверій Лабенський, урядовий публіцист Микола Греч, поет Федір Тютчев написали свої заперечення. Російське посольство в Парижі натякало міністерству закордонних справ у Петербурзі, що слід залучити до цієї справи Бальзака, який саме подорожував Росією. Для цього планувалося використати "потребу Бальзака в грошах." Однак у Петербурзі Бальзака приймали значно гірше ніж маркіза. Сам Бальзак казав, що він отримав ляпаса, який би варто було дати Кюстінові.

Маркіз де Кюстін помер у 1857 році. Попри численні пропозиції написати про "справжню Росію", своїм поглядам не зрадив.

Зараз ви читаєте новину «Книгу маркіза Кюстіна росіяни називали рекордсменом світової русофобії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути